Yargıtay Emsal Karar: Cinsel Saldırıya Sessiz Kalanda Suçlu

Yargıtay Emsal Karar: Cinsel Saldırıya Sessiz Kalanda Suçlu
Yargıtay, tecavüz davasında hiçbir eylemde bulunmamasına rağmen, olaya göz yumduğu için bir sanığı mahkum etti. Bu kararla cinsel suçu işleyen kişi ya da kişiler değil, olaya seyirci kalan kişilerin de cezalandırılması gündeme gelmiş oldu.

Yargıtay, tecavüz davasında hiçbir eylemde bulunmamasına rağmen, olaya göz yumduğu için bir sanığı mahkum etti. Bu kararla birlikte, yalnızca cinsel suçu işleyen kişi ya da kişiler değil, olaya seyirci kalan kişilerin de cezalandırılması gündeme gelmiş oldu.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, tecavüz ve darp davalarında yeni bir karar aldı. Bu kararla birlikte cinsel saldırı olayına göz yuman kişiler de aynı suçun işlendiği gerekçesiyle mahkum edilebiliyor. Karar da geçen ibareye göre “bedensel temas kurulmamış olması” mahkum edilmenin önüne geçemiyor. Gözcülük yapan, olaya göz yuman, olayı bildirmeyen kişiler nitelikli cinsel saldırı suçundan 21 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebiliyor.

Yargıtay: Cinsel Saldırıya Sessiz Kalanda Suçlu

Ankara’da iki kişi, gece kulübünde çalışan bir kadını evine bırakmak gerekçesiyle gece 5’te arabalarına aldı. Arabayı ıssız yere çekip, kapıları kilitlediler. İki kişiden önde oturan Hüseyin B. Adlı şahıs daha sonra talihsiz kadına tecavüz etti. Ardından kadını ağır şekilde yaralayarak darp etti.

Bu sırada Furkan A. tecavüz olayına sessiz kaldı. Hüseyin B. İse kadının cep telefonunu ve paralarını çalarak aracı terk etti. Bunun üzerine talihsiz kadın olaydan şikayetçi oldu. Hüseyin B. ve Furkan A. soruşturmalar sonrasında tutuklanıp cezaevine kondular.

Ankara Ağır Ceza Mahkemesi, cinsel saldırı suçundan 15 yıl, kişiyi alı koymak suçundan 6 yıl ve hırsızlık suçundan 5’er yıl, toplamda 21 yıl Furkan A.’yı ve Hüseyin B.’yi mahkum etti.

Temyiz incelemesi için geri gelen dosyada, Furkan A. hakkında verilen kararın bozulması talebinde bulunuldu. Talepte gerekçe olarak şahsın, “yeter, bırak” diyerek arkadaşına müdahale ettiği ve bedensel temasta bulunmadığı gösterildi.

Muhalefet şerhinde ise sanık Furkan A.’nın tecavüz ve darp olayında gözcülük yaptığı ve Hüseyin B.’nin davranışlarındaki cesareti artırdığı bilgisi yer alır. Genel Kurul, bu olaydan sonra sadece suçu işleyen kişilerin değil, suça gözcülük yapan ya da suçun işlenmesine sesini çıkarmayan kişilerin de ceza almasının önünü açmış oldu.

cinsel-saldiri-sucu-yargitay-karari.jpg

e5c86a35aa90f931-1601548520.jpg

fb9fb27b5cb61f92-1601548520.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.