Kazak şair Mağcan Cumabayev adına Keçiören Belediyesi tarafından yapılan anıt törenle açıldı

Kazak şair Mağcan Cumabayev adına Keçiören Belediyesi tarafından yapılan anıt törenle açıldı
Botanik Parkı içerisinde yer alan Türkiye’deki tek Mağcan Cumabayev anıtı için düzenlenen törene Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve vatandaşlar katıldı.

Amine Hatun Camii Müezzini Fatih Şen’in Kuran Tilaveti ile başlayan törende Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanana kadar Kazak şair Mağcan Cumabayev’in şiirlerinin yasak olduğunu hatırlatarak, “Türk dünyasının birlik ve beraberliğini derinden hissetmiş şair ve yazarlar toplumun vicdanıdır. Cumabayev de Kazak halkının bağımsızlığı için savaşmıştır, şiirleri Türk dünyasına derman olmuştur.” dedi. Saparbekuly, Mağcan’ı sevdiren Türk hükümetine ve Kazak halkının şairlerini anıtlarla yaşatan değerli siyaset adamı Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’a şükranlarımızı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

VATAN AŞIĞI VE MÜCADELE ADAMI

Mağcan Cumabayev’i, “vatan aşığı ve mücadele adamı” olarak tanımlayan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da, “Onun mücadelesi kendisinden sonra gelenlere ilham olmuştur. Mücadelesi o kadar korkutmuş ki komünist Stalin ancak onu idam ederek durdurabilmiştir. Kendisini bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz. İki ülke iş birliğinin devam etmesi temennisiyle bu anıtın, birliğe, beraberliğe, kardeşliğe ve Turan ülküsüne katkı sunmasını amaçlıyoruz.” diye konuştu.TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise konuşmasında, “Milli uyanış ve millileşmeye güç veren aydın Cumabayev, Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş mücadelesini yüreğinde taşımış ve kardeş Türkiye’nin bulunduğu zor dönemi yüreğinde hissetmiştir. Onun adına yaşatan Türkiye’deki ilk anıta ev sahipliği yapan Keçiören’e müteşekkiriz.” ifadelerini kullandı.Programda Mehmet Akif İlkokulu Öğrencisi Öykü Naz Bozanlı Mağcan Cumabayev’in “Gençlere Güvenirim”, Nuri Pakdil Anadolu Lisesi öğrencisi Burak Taş ise “Uzaktaki Gardaşıma” şiirlerini okudu.Program protokolün ve vatandaşların Cumabayev’in anıtına karanfil bırakmasıyla son buldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.