Başkan Gökçek “15 Temmuz Şehit ve Gaziler Anıtı”nı, inşaat önünde basın mensuplarına tanıttı

Başkan Gökçek “15 Temmuz Şehit ve Gaziler Anıtı”nı,  inşaat önünde basın mensuplarına tanıttı
BAŞKAN GÖKÇEK, 15 TEMMUZ HAİN DARBE GİRİŞİMİNDE HAYATINIKAYBEDEN 249 ŞEHİDİN PORTRE VE İSİMLERİNİN YER ALDIĞI,CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ ÖNÜNDE YAPIMI DEVAMEDEN ANITIN İNŞAATI ÖNÜNDE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ..

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde yapımına başlanan“15 Temmuz Şehit ve Gaziler Anıtı”nı,inşaat önünde basın mensuplarına tanıttı.

Başkan Gökçek,“tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet”fikrinin işlendiği anıtın, hain darbe girişiminin yıldönümü olan 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılmasının planlandığını bildirdi.

Anıt projesine ilişkin görsellerin sergilendiği, Külliye’nin karşısındaki inşaat alanında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Gökçek, anıta ilişkin teknik bilgiler verdi.

Anıtın yapımına, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi karşısında Türk Milleti'nin gösterdiği mücadelenin ve kazanılan demokrasi zaferinin unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla başlandığını belirten Başkan Gökçek, 30 metre yüksekliğinde olacak anıtın, çelik konstrüksiyon üzerine Safranbolu mermerinden yapıldığını söyledi. Gökçek şöyle devam etti:

“Anıtın üstünde, 10 metre çapında bir ay-yıldız tepe tacı olacak. Tepe tacını da 7 bölgeyi simgeleyen 7 figürümüz taşıyor. 81 ildeki direnişi de; Tek millet figürünün yanında 81 vatandaşımızı temsil eden figür var. Ayrıca buradaki direnişi unutulmaz kılan 249 şehidimizin rölyeflerinin bulunduğu iç kısım var. Burası aynı zamanda bir mozole ve anma alanı. Yaklaşık 3 bin kişi, burada rahatlıkla bir törende bulunabilecek.”

-CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇACAK

Başkan Gökçek, anıtın, hain darbe girişiminin yıldönümü olan 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmasının planlandığını kaydederek,“Kısmet olursa, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 15 Temmuz’da açılışı yapılacak olan bu anıtımızın hayırlı uğurlu olmasını, Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyoruz”diye konuştu.

Yapımı süren anıtın teknik ayrıntılarını da proje görsellerinin yer aldığı dövizler önünde yapan Başkan Gökçek, anıtta “tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet”i simgeleyen 4 figürü şöyle açıkladı:

“-Tek Devlet; Cumhurbaşkanlığı forsu ve altında da Türk devletlerini simgeleyen yıldızlara yer verdik,

-Tek Millet; Bronz replikadan yapılan 81 insan figürünün, ellerinde bayraklarla gösterdikleri milli mücadeleyi anlatmaya çalıştık.

-Tek Bayrak; Bayrağımızın 20-25 santimetre kalınlığında mermer rölyef uygulaması olacak,

-Tek Vatan; Türkiye haritası ve 81 ilimizin ismi yer alacak.

-En tepede de 7 bölgeyi temsil eden insan figürlerinin taşıdığı ay yıldız şeklindeki tepe tacı bulunacak”

Anıtın içe bakan dört yüzeyinde ise 15 Temmuz’da hayatını kaybeden şehitlerin taş baskı portre ve isimlerinin yer alacağını anlatan Başkan Gökçek, bu bölümde ayrıca bir de siyah toros taşından bir mozole bulunduğunu ve bu mozolenin üstünde de yine 249 şehidin isminin yer alacağını belirterek,“Girişe bakan yüzün en üst sırada da Şehit Ömer Halisdemir’in ismi bulunuyor”dedi. Gökçek, anıtta özel bir gece aydınlatması uygulandığını da kaydetti.

-"CUMHURBAŞKANIMIZ SEÇTİ"

Başkan Gökçek, teknik bilgilerin ardından hain darbe girişiminin anıtlaştırılması ve 249 şehidin sembolize edilmesi amacıyla yapımına başlanan kaidenin eksizlerini daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğunu hatırlatarak,“Sayın Cumhurbaşkanımıza hazırladığımız projeleri takdim ettik. Bunların arasından en çok bunu beğenip seçti. Sayın Cumhurbaşkanımız, anıt yapılırken, bizzat makam aracını burada durdurup, işçi ve mühendislerle de konuştu, istişare etti. İnşallah güzel olacak”diye konuştu.

15 Temmuz’da, hain girişiminin yıldönümü nedeniyle Ankara’da düzenlenecek törenlere ilişkin bir soru üzerine de Başkan Gökçek,“Cumhurbaşkanlığı’ndan bir heyet vasıtasıyla hazırlıklar yapılıyor. Bu heyet neticelendirsin, ondan sonra açıklayalım. Çünkü yüzde 100 netleşmedi. TBMM önünde çok büyük bir tören olacak diye biliyorum. Tabii buranın açılışında da bir tören olacak”diye konuştu.

Başkan Gökçek daha sonra, anıt yapımında çalışan işçilerle toplu "Anı" fotoğrafı çektirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.