Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, SCADA sistemiyle suyu gözaltında turuyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, SCADA sistemiyle suyu gözaltında turuyor
ASKİ, MERKEZİ DENETLEME KONTROL VE VERİ TOPLAMA (SCADA) SİSTEMİ İLE BAŞKENT'İN FARKLI NOKTALARINDA BULUNAN TESİSLERİ TEK MERKEZDEN KONTROL EDİYOR..

Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkent’in yaklaşık 15 kilometre uzunluğundaki su dağıtım şebekesi başta olmak üzere, pompa istasyonları, su depoları ile arıtma tesislerini 24 saat gözetim altında tutuyor.

Adını"Supervisory Control and Data Acquisition”kelimelerinin baş harflerinden alan SCADA sistemi sayesinde; Başkent'in tüm noktalarına uzanan su şebeke ağı, tek bir merkezden kontrol edilebiliyor.

Aski Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu,“Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama”olarak da adlandırılan SCADA sistemiyle, 2 milyon 190 bin abonesi bulunan ASKİ'nin, Başkentlilere en iyi hizmeti vermek için gelişen teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak yeni sistemleri devreye soktuğunu bildirdi.

Türkiye'nin ilk SCADA sistemlerinden birinin ASKİ'ye ait olduğunu kaydeden Tahiroğlu, 20 yılı aşkın süredir hizmet veren kumanda merkezinin kapsamlı bir şekilde yenilendiğini belirterek, “Yapılan yenilemeyle merkez, Türkiye'deki en modern SCADA merkezi haline gelmiş, personelinin daha ferah bir ortam ve teknolojisi yüksek cihazlarla çalışması sağlanmıştır"dedi.

Başkent'in içme suyunu temin ederken, kesintisiz, kaliteli ve güvenli hizmet vermek için şebekenin ve tüm tesislerin tek merkezden kontrol altında tutulmasının önemli olduğunu anlatan Genel Müdür Tahiroğlu, SCADA sistemi ile işletmelerde meydana gelebilecek herhangi bir arızaya anında müdahale edilerek, sorunların kısa sürede çözüme kavuşturulup olası maddi kayıpların önüne geçildiğini hatırlattı.

-"SAĞLIKLI VE DÜZENLİ İŞLETME”

SCADA sistemi sayesinde su kaçakları ve şebeke arızalarının anında tespit edildiğini, Ankara'nın su ihtiyacının anlık olarak izlenebildiğini, su talebine göre ihtiyaç duyulan miktarda suyun şebekeye verilebildiğini ifade eden Tahiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"SCADA sistemi suyun yönetilmesi açısından son derece önemlidir. Ankara merkez ilçelerde bulunan 128 su deposu ve 67 pompa istasyonu SCADA sistemine bağlıdır. Dağınık bir şekilde bulunan birimlerimiz, kurulan haberleşme sistemi ile SCADA merkezinde toplanmakta ve tüm birimler buradan yönetilmektedir. Şehre su temin eden 800 kilometresi ham su, 200 kilometresi temiz su olmak üzere toplam 1000 kilometre uzunluğunda ve çapları 500 milimetre ila 2400 milimetre arasında değişen ana iletim hatları tamamen SCADA sistemi üzerinden yönetilmektedir. Şehir içindeki su depolarının seviyeleri, pompa istasyonlarının basınçları ve çalışma sistemleri, ana vanaların ve armatürlerin çalışması da bu sistem sayesinde kontrol edilmektedir. 14 bin 574 kilometre uzunluğundaki içme suyu şebekemizin sağlıklı ve düzenli işletilebilmesi bu sisteme bağlıdır."

-"9 İÇME SUYU ARITMA TESİSİ SCADA İLE YÖNETİLİYOR"

Tahiroğlu, SCADA sistemiyle depo seviyelerine bağlı olarak şehrin anlık su ihtiyacının belirlendiğinin de altını çizerek,"Pompa istasyonlarının giriş ve çıkış su basınçları ayarlanarak Ankara genelindeki tüm abonelerimize uygun basınçta su verilmesi sağlanır. Depolardaki su seviyesi ve pompa istasyonu çıkışındaki basınç değerleri izlenerek hat üzerinde arıza ve patlak gibi durumlar da anında tespit edilebilir"dedi.

Ankara geneli hizmet veren 9 içme suyu arıtma tesisinin de tam otomasyona sahip SCADA sistemiyle yönetildiğini ifade eden Tahiroğlu,"Ana isale hatlarında, depolarda ve pompa istasyonlarında meydana gelebilecek arızalar anında bu sistem sayesinde tespit edilebilmektedir. Günün 24 saati su dağıtım sistemi anlık olarak izlenmekte ve yönetilmektedir. SCADA sistemi bir nevi Ankara içme suyu şebekesinin gözü olarak adlandırılabilir. Ankara'ya yeni katılan ilçelerde de hızlı bir şekilde SCADA sistemi kurma çalışmasına başladık. İlk olarak Polatlı İlçesinin tamamına SCADA sistemini kurduk. Peşinden Beypazarı, Akyurt ve diğer dış ilçelere de son sistem SCADA sistemini kuracağız"diye konuştu.

-"İŞLETMELER İLE KESİNTİSİZ BAĞLANTI"

SCADA sisteminin, Ana Kontrol Merkezi ile sürekli bağlantı halinde olan dış istasyonlardan oluştuğunu belirten Tahiroğlu,"ASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan SCADA Ana Kontrol Merkezi, gelişmiş bilgisayarlarla donatılmış, özel bilgisayar yazılımları ile desteklenmiştir. Vardiya sistemine göre 24 saat kesintisiz hizmet verilen merkezde, operatörler sürekli bilgisayar başında bulunarak, dış istasyonlardan gelen verileri alıp değerlendirmektedir”dedi.

Tahiroğlu, pompa istasyonları, su depoları ölçüm noktaları ve arıtma tesislerinin de ölçümler yapan elektronik cihazlarla donatıldığının altını çizerek, bu cihazların yaptıkları ölçümler, iletişim sistemi üzerinden ASKİ Kontrol Merkezi'ne ulaştırdığını bildirdi. Burada yapılan değerlendirmelerin ardından, merkezdeki bilgisayarlardan, vanalar ve pompalara komutlar(kapama, açma ve çalıştırma, durdurma gibi)gönderilerek, bu ekipmanlara merkezden müdahale edildiğini belirten ASKİ Genel Müdürü Tahiroğlu,"Dış istasyonlarda yapılan ölçümlerin tamamı Kontrol Merkezi'nde anlık olarak izlenmektedir. Anlık olarak görülen bu değerler ise bilgisayarlara tarihsel olarak kaydedildiği için istenildiği zaman budeğerlere de ulaşmak mümkün olmaktadır”diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.