Merkez Bankası Yıl Sonu Ekonomik Tahminlerini Açıkladı: Enflasyon ve Dolar Beklentilerinde Düşüş Var!

Merkez Bankası Yıl Sonu Ekonomik Tahminlerini Açıkladı: Enflasyon ve Dolar Beklentilerinde Düşüş Var!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, yıl sonu tüketici enflasyonu ve döviz kuru beklentilerinde düşüş olduğunu gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anket sonuçlarını yayımladı. Ankete göre, yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi, önceki döneme göre düşüş göstererek yüzde 43,64 olarak belirlendi. Döviz kuru beklentisi de 40,01 TL'den 38,78 TL'ye geriledi.

Ankette, 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 33,21, 24 ay sonrası için ise yüzde 21,33 olarak kaydedildi. Ayrıca, gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 51,51 ve TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 50,00 olarak belirlendi.

2024 ve 2025 yılları için GSYH büyüme beklentileri sırasıyla yüzde 3,3 ve 3,7 olarak açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gerilemenin hükümetin ekonomi programının olumlu sonuçlarını yansıttığını belirtti. Şimşek, "Mayıs ayında yıllık enflasyonun zirveye ulaştıktan sonra, yılın kalan döneminde hızla gerilemesini bekliyoruz. Dezenflasyon süreci başladıkça, beklentilerimiz hedefimize daha hızlı yaklaşacaktır ve bu, kalıcı fiyat istikrarının sağlanmasında kritik bir rol oynayacaktır," dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.