Herkesin severek tükettiği muzun içi kadar dışının da yararları bulunuyor. Özellikle tok tutması nedeniyle diyetlere sıklıkla eklenen muzun kabuğundan elde edilen faydalar saymakla bitmiyor. Ciltten dişlere kadar pek çok konuda faydalı olan muz kabuklarını atmamakta fayda bulunuyor!
Muz kabukları genellikle tüketilmez çünkü sindirimi zordur ve tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak, bazı kültürlerde muz kabukları yemek yapımında kullanılır. Örneğin, Güneydoğu Asya mutfağında muz kabukları çorba yapımında kullanılır. Ayrıca, bazı insanlar muz kabuklarını smoothie yapımında kullanır. Ancak, muz kabuklarını tüketmeden önce iyice yıkamalı ve kabukların organik olduğundan emin olmalısınız.
Peki, muz kabuğunun yararları neler? Muz kabuğu diş beyazlatır mı? Muz kabuğu neye iyi gelir? İşte, detaylar…
Muz kabukları hangi hastalıklara iyi gelir?
Tatlı bir meyve ve son derece lezzetli olması sebebiyle her yaş grubundaki kişinin severek tükettiği muz, en çok tüketilen meyveler arasında yer alıyor. Diğer meyvelere göre daha yüksek derecede lif ve protein içeren muz, aynı zamanda tokluk hissini artırmada da yardımcı oluyor.
Ancak, muzun tek yararı içinde bulunmuyor. Aynı zamanda muzun kabuğu da içi kadar faydalı ve yararlı bir kullanım sunuyor. Öyle ki, muz kabuğu doğru kullanıldığında diş beyazlatmadan, kırışıklık gidermeye; sivrisinek ısırığı kaşıntılarından kurtulmaktan batan kıymığı çıkarmaya kadar pek çok işe yarıyor!
Muz kabuklarının cilde olan faydaları nelerdir?
Muz kabukları, cildin sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olabilen birkaç fayda sağlayabilir. İşte bazıları:
Antioksidanlar: Muz kabukları, cilt hücrelerinin hasar görmesini önleyen antioksidanlar açısından zengindir. Bu, cildin yaşlanmasını yavaşlatır ve daha genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
Nemlendirme: Muz kabukları, cildi nemlendirmeye yardımcı olan doğal yağlar içerir. Bu, özellikle kuru ve hassas ciltler için faydalıdır.
Akne: Muz kabukları, içerdikleri salisilik asit sayesinde akne tedavisinde yardımcı olabilir. Salisilik asit, cildin üst tabakasındaki ölü hücreleri temizler ve gözenekleri açar, böylece sivilce oluşumunu önler.
Muz kabuklarını cildinizde kullanmadan önce, önce cildinize küçük bir miktar uygulayarak herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.
Muz kabukları hangi hastalıklara iyi gelir?
Muz kabukları, içerdikleri antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. Ayrıca, kabızlık sorunu yaşayanlar için lif açısından zengin bir kaynak olabilirler. Ancak, muz kabuklarının tıbbi bir tedavi olarak kullanımı hakkında kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Bu nedenle, ciddi bir sağlık sorunu yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşmeniz önerilir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Muzun kabuğunun faydalarının en belirgin olanlarının başında gelen diş beyazlatıcı etkisi, pek çok kişi tarafından biliniyor. İçerisinde bulundurduğu antioksidan maddeler sayesinde diş beyazlığına yardımcı olan muzun bu özelliğinden faydalanmak için yalnızca kabuğun iç kısmını dişe sürmek ve ardından dişleri fırçalamak gerekiyor.
Muzun yararlı etkilerinden bir diğeri ise, kabuğunun sürüldüğü yerlerde kaşıntıyı kesmesi oluyor. Yani sivrisinek kaşıntıları, muz kabuğu sayesinde kolaylıkla tarihe karıştırılabiliyor. Üstelik muzun etkileri bununla da sınırlı kalmıyor!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Ciltte mucizevi bir etki yaratan muz kabuklarının içinin yüzde ovulması ve yarım saatin ardından yıkanması ciltte yenileyici bir etki yaratmasının yanı sıra kırışıkları azaltma konusunda da yardımcı oluyor. Cildin yumuşaması ve nemlenmesinde etkili bir faktör olan muz kabuğunun kıymık batması halinde bölgeye konulup, 5 saat bekletilmesi, kıymığın çıkmasına bu nedenle yarıyor. Buzun bir diğer mucizevi etkisi kendisini gözaltlarında gösteriyor.
Sadece 15 dakikalık maskeler ile gözaltı torbalarını yok etme etkisine sahip olan muz kabuğu cilde sunduğu nem sayesinde cildin nem dengesini geri getiriyor. Bu da düzenli olarak uygulandığında ciltteki kırışıklık ve diğer çukurların nem dengesi sayesinde eski haline dönüşmesini sağlıyor.