Türkiye’de pek çok kadın özellikle evlendikten ve çocuğu olduktan sonra iş yaşamının dışında kalıyor. Bu nedenle de ev hanımlığı ya da kadınlığı olarak tabir edilen çalışmama ve eviyle ilgilenme hali kadınların emekliliğini de engelliyor. Ancak bazı yasal düzenlemeler ev kadınlarının da emekli olabilmesini önünü açıyor! Peki, ev kadını nasıl emekli olur? Ev kadını emekliliği nasıl gerçekleştirilir? Ev hanımlarının emekliliğini açacak yasa çıktı mı? İşte, detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli olmak isteyen herkes için; prim, çalışma yılı ve yaş şartının yerine getirilmesini istiyor. Bu durumda ev kadınları da aynı şekilde ve şartlarda emeklilikten yararlanabiliyor. Ev kadınlarının hiçbir yerde çalışmamasıysa bu şartların yerine getirilmesini zorlaştırıyor.
Ev kadınlarının emekliliğinin önünü açan ve ev kadınlarının emekli olabilmesi için çeşitli formüller geliştirmiş olan SGK, ev kadınlarının doğum borçlanması yaparak, vergisiz esnaflık usulünde çalışarak ya da isteğe bağlı sigorta yaparak emekli olmasına izin veriyor!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Doğum borçlanmaları ister çalışsın ister çalışmasın her kadının emekliliğini öne çekiyor. Her çocuk için 2 yıla kadar borçlanma yapabilen kadınlar, 3 çocuğa kadar yani 6 yıla kadar borçlanma gerçekleştirebiliyor. Bu borçlanmayı dışardan ödemek zorunda olan kadınlar, ödemeyi gerçekleştirmesi halinde SGK’dan 2160 gün prim kazanmış oluyor.
Bu sayede de hiç sigortası olmayan bir kadının üç çocuğa sahip olması halinde 2160 gün primi ortaya çıkıyor. Bir diğer ev kadını emekli olma yöntemi olan isteğe bağlı sigortalılık da tıpkı doğum borçlanması gibi dışarıdan ödeniyor. Her ay en az bin 760 TL yatırabilecek olan ev kadınları isteğe bağlı sigortasını başlatıp, emekli olana dek bunu ödeyebiliyor. Esnaf muaflığı ise, kadınların bir hayli işine yarıyor!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Esnaf muaflığı sistemi özellikle evden çalışan kadınların işine yarayan emeklilik yöntemlerinden biri oluyor. Evden çalışan ve tek başına çalışmak ile motorlu taşıt kullanmamak şartıyla kadınlar, Esnaf Muafiyet Belgesi alabiliyor.
Bu belge sayesinde 29 gün prim ödeyen kadınlar 30 gün boyunca sigorta primini göstermiş oluyor. Kadınların emekli olabilmek için doğum borçlanması, vergi muafiyeti ya da isteğe bağlı sigortaya başvurmak için SGK il ve ilçe müdürlüklerine uğrayıp, bir dilekçe vermesi gerekiyor.