Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için getirilmesi beklenen EYT düzenlemesinde çalışmalar başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geleceği tarihi açıklarken, oluşturulan çalışma grubu da EYT’nin kapsamına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Peki, EYT ne zaman çıkacak? EYT’nin kapsamı ne, kimler yararlanacak? EYT formülleri neler? İşte, detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Son zamanlarda vatandaşların sıcak gündemlerinden biri olan EYT düzenlemesine ilişkin son açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den gelmişti.
EYT düzenlemesi için mesainin başladığını kamuoyuyla paylaşan Bakan Bilgin, bir çalışma grubunun oluşturulduğunu ve özellikle 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ve değişen yasa nedeniyle sadece yaş kriteri sebebiyle emekli olamayanların mağduriyetlerini gidermeyi amaçlayacak bir düzenlemenin geleceğinin sinyallerini vermişti. EYT düzenlemesinin TBMM’ye geleceği tarih için aralık ayı sonu, ocak ayı başarına işaret eden Bakan Bilgin’in bu açıklamalarının ardından EYT kapsamı da netleşmeye başladı!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Özellikle gelen son açıklamanın ardından EYT düzenlemesine ilişkin üç ayrı formül öne çıkmaya başladı. Birinci formüle göre, 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan vatandaşlar 15 yıllık sigorta süresi ile 3600 sigorta primini tamamlaması halinde yaşa bakmaksızın emekli edilecek.
İkinci formülde ise, aynı sigorta girişli olan erkekler için 25 yıl ve 9 bin gün prim gün sayısı aranması ele alınırken; kadınlar için 20 yıl hizmet süresi ve 7200 gün prim gün sayısı şartının aranması masaya yatırılacak. Üçüncü formülün hayata geçirilmesi halinde ise, o şartlar aranacak!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
EYT’de konuşulan son formül de yapılan açıklamaların ardından kulislere yansımaya başladı. Almanya formülü olarak da anılan bu formüle göre, yaştan dolayı emekli olamayan vatandaşlara iki ayrı çözüm sunulması masaya yatırılacak.
Vatandaşları maaş kesintisi ya da yaş indirimi ile emekli etmeye dayan bu formül kapsamında yüzde 2 civarında bir kesinti ile ödenecek olan maaşlar, belirlenen yaş geldiğinde tam olarak, yani kesintisiz bir şekilde ödenecek. Bu formül kapsamında vatandaşlar yaşı beklemeden emekli olabilecek.