Mide Yanması Neden Olur? Mide ülseri, Reflü hastalığı ve Obezite... Mide Yanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçirilir?
Son zamanlarda toplumda mide yanması probleminin artması nedeni ile mide yanması ile ilgili sorular merak konusu oluyor. Peki, Mide yanması neden olur? Mide yanması nasıl geçirilir, ne iyi gelir? İşte merak edilen tüm detaylar…
16
Mide yanması, yemek borusu ve mide arasındaki kasların gevşemesi sonucu mide asidinin yemek borusuna geri kaçması ve yemek borusunu tahriş etmesiyle oluşan bir rahatsızlıktır.
Vücudumuzun ve beslenmemizin en önemli parçalarından olan mide gün içinde tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin hazmedilmesini ve bağırsaklara ileterek kana karışmasını sağlamaktadır. Ancak hem ülkemizde hem de dünyada özellikle fastfood türü yiyecekler ile beslenilmesi nedeni ile artan mide yanması kişilere oldukça rahatsızlık vermekte. Son zamanlarda ülkemizde de mide yanması rahatsızlığının artması nedeni ile de rahatsız kişiler tarafından bu hastalığın sebepleri ve çareleri araştırılmakta.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
26
Mide yanması neden olur?
Mide yanması, mide içindeki asitlerin özofagusa geri akması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bu durum, özellikle yemeklerden sonra yatmak gibi yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı yemek yeme, yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketme, alkol ve sigara kullanımı gibi faktörler tarafından tetiklenebilir. Ayrıca, bazı ilaçların kullanımı, mide ülseri, reflü hastalığı ve obezite gibi sağlık sorunları da mide yanmasına neden olabilir. Tedavi için ise yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Mide yanmasının nedenlerinden en büyüğü beslenmedir. Gün içinde düzensiz, aşırı ve kalitesiz beslenmeler mideni yapısına zarar vermektedir. Mide içinde bulunan asitli yapıya sahip mide özsuyu besinlerin eritilerek bağırsaklara iletilmesi görevini üstlenmektedir.
Gün içinde öğünlerin sarkıtılması ve öğün dışı yenilen atıştırmalıklar ve asitli içecekler mideye zarar vermektedir. Özellikle gece geç saatlerde yemek yemek ve yemek yedikten sonra uyumak oldukça büyük bir hatadır. Aşırı yemek yemekle birlikte yapılan bu hatalar midenin gereğinden fazla çalışması ve yapısının bozulmasına neden olmaktadır.
Paket yiyecekler yemekte yapılan en büyük hatalar arasında. İçerisinde kullanılan malzemelerin kalitesinden emin olunmayan yiyecekleri yemek mide yanması ile birlikte kanser riskini de doğurmaktadır. Mide yanmasına iyi gelecek olan tavsiyeler ise şu şekilde.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
36
Mide yanması nasıl önlenir?
Mide yanması, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Mide yanmasını önlemek için şu önerileri uygulayabilirsiniz:
Yemeklerden sonra en az 2-3 saat boyunca yatmayın veya yatarken başınızı yükseltin.
Yağlı, baharatlı, kızarmış ve asitli yiyeceklerden kaçının.
Sigara ve alkol tüketimini sınırlandırın veya bırakın.
Fazla kilolardan kurtulun ve sağlıklı bir diyet uygulayın.
Stresi azaltmak için yoga, meditasyon veya derin nefes egzersizleri yapın.
Eğer mide yanması sık sık tekrarlıyorsa veya şiddetli bir şekilde devam ediyorsa, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
46
Mide yanması nasıl geçer?
Mide yanması nasıl geçer?
Mide yanması, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durumda, yemek borusu tahriş olabilir ve acı hissi oluşabilir. Mide yanması için bazı evde uygulanabilecek yöntemler şunlardır:
Yemeklerden sonra hemen yatmamak ve yatmadan önce en az 2-3 saat beklemek
Bol su içmek ve sıvı tüketimine dikkat etmek
Yemeklerde baharatlı, yağlı, asitli gıdaları ve kafeinli içecekleri tüketmemek
Yemeklerde küçük porsiyonlar almak ve yavaş yavaş yemek
Kilo vermek ve düzenli egzersiz yapmak
Eğer bu yöntemler işe yaramazsa, doktorunuzdan ilaç önerisi alabilirsiniz.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
56
Mide yanması hangi belirtilere neden olur?
Mide yanması hangi belirtilere neden olur?
Mide yanması, mide bölgesinde hissedilen yanma, acı veya sızı hissidir. Bu durum, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşur ve sıklıkla yemek yedikten sonra veya yatarken ortaya çıkar. Mide yanması, hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı, boğazda yanma hissi ve öksürük gibi belirtilere de neden olabilir. Ayrıca stres, yorgunluk, sigara içmek, aşırı alkol tüketimi ve bazı ilaçlar da mide yanmasına neden olabilir.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
66
Yapılan dengesiz beslenme, fazla paket yiyecek ve içecek tüketimi ile birlikte stres ve düzensiz uyku da mide yanmasını tetiklemektedir. Mide yanması nedeni ile başvurulacak ilk yöntem paket gıdalar, dışarıda yemek yemek, asitli içecek tüketmek, geç saatlerde yemek yemek ve düzensiz uykudan kaçınmaktır.
Bunlar ile birlikte sakız çiğnemek, su ile seyreltilmiş elma sirkesi içmek, meyan kökü tüketmek, zencefil tüketmek ve karbonatlı su içmek mide yanmasına iyi gelen ve uzmanlar tarafından tavsiye edilen yöntemlerdir. Ancak yapılacak olan bu işlemler de fayda göstermiyor ise en yakın sağlık kuruluna başvurmak yapılacak en önemli hamledir.
Sizler de konu ile ilgili görüş ve yorumlarınızı bizler ile paylaşmayı unutmayınız.