Ülkemizde motorlu taşıt kullanabilmek için gerekli olan şeylerden biri de ehliyet sahibi olmak. 18 yaşına basan ve sürücü belgesi almak için hukuki olarak bir engeli bulunmayan kadın ve erkek vatandaşlar sürücü belgesi alma hakkına sahiptirler. Ülkemizde sürücü belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı onayı ve takibinde işlem gerçekleştirilen zorunlu kursalar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar sürücü kurslarına kayıt olmaları dahilinde gerekli kurumlardan sağlık belgesi, sicil belgesi, kimlik fotokopisi ve biyometrik fotoğraf gibi zorunlu tutulmaktadır. Sorunsuz şekilde edinilen belgelerin kayıtlı kursa teslim edilmesi sonrasında kursiyerler tarafından verilen teorik ve pratik derslerin alınması ile sınava giriş hakkı kazanılmaktadır. Bu aşamada sürücü belgesi almak isteyenlerin ehliyet ücreti ve harç parasının ne kadar olduğu konusu ise şu şekilde.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Ehliyet belgesi almak için zorunlu kurs sürecinden sonra yazılı sınava girilmekte. Yazılı sınavdan en az 70 puan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanırken, 70 puanın altında alan adaylar tekrar yazılı sınava girmek zorundadır. Yazılı sınavdan başarılı sonuç elde eden adaylar ise son olarak direksiyon sınavına girmektedir. Direksiyon sınavından başarılı şekilde ayrılan adaylar sürücü belgesi alma hakkı kazanırken, komisyon tarafından başarısız bulunan adaylar tekrardan kurs süreci, yazılı sınav ve direksiyon sınavı aşamalarından geçmektedir. Merak edilen 2022 güncel harç, ehliyet ücreti ve anlaşmalı harç yatırılacak bankalar listesi ise şu şekilde.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
2022 güncel ehliyet harcı, sınava giriş ücreti ve harç yatırılabilen bankalar listesi şu şekildedir.
A, A1, A2 ve F Sınıfı Harç ücreti 370,40 TL, Değerli Kâğıt Bedeli 280 TL ve Vakıf payı 65 TL olmak üzere toplam 715,40 TL’dir.
B sınıfı Harç ücreti 1.116,90 TL, Değerli Kâğıt Bedeli 280 TL ve Vakıf payı 65 TL olmak üzere toplam 1.461,90 TL’dir.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı Harç ücreti 1.863,70 TL, Değerli Kâğıt Bedeli 280 TL ve Vakıf payı 65 TL olmak üzere toplam 2.208,70 TL’dir.
Sürücü belgesi için Teorik Sınav ücreti 120 TL, Direksiyon Sınavı ücreti 160 TL ve ehliyet yükseltmek için girilen Direksiyon Sınavı ücreti 160 TL’dir. Bu harç ücretleri ise Akbank, Aktifbank, Ing Bank, Şekerbank, Türkiye Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, PTT Bank şube ve ATM’lerine yatırılabilmektedir.