Türk resim tarihinin önemli temsilcilerinden biri olan ve ‘Komet’ adıyla tanınan ressam ve şair Gürkan Coşkun’dan sevenlerini üzecek bir haber geldi. Resim alanına yaptığı işler ile damga vurmuş olan Gürkan Coşkun, vefat etti. Bu haberin ardından ise, Gürkan Coşkun’un neden vefat ettiği de ortaya çıktı. Peki, ressam Komet Gürkan Coşkun öldü mü, ne zaman öldü? Ressam Komet Gürkan Coşkun kimdir, kaç yaşındadır? Komet Gürkan Coşkun neden vefat etti? İşte, detaylar…
"Kuyruklu yıldız" anlamına da gelen "Komet" ismini kullanan sanatçı, Mehmet Güleryüz'ün ‘Güldüğüme Bakma’ adlı nehir söyleşisinde ‘Bill Haley & His Comets’ grubundan esinlenerek ‘Komet’ takma adını kullandığını belirten Gürkan Coşkun, ‘Kuyruklu Yıldız’ anlamına gelen bu isim ile dünyada ve Türkiye’de popüler oldu.
Resim ve şiir alanında çok önemli işlere imza atan Gürkan Coşkun; Türkiye'de on beş, Paris'te dokuz, Viyana, Salzburg, Lozan ve Brüksel'de ise birer kişisel sergi açarak, pek çok ülkenin resim tarihini etkiledi. Lozan Canton Müzesi, Viyana Modern Sanatlar Müzesi, Kopenhag Grafik Sanatlar Müzesi, Paris Modern Sanatlar Müzesi ve İstanbul Modern gibi müzelerde eserleri bulunan Gürkan Coşkun’dan kötü haber, bugün geldi!
2017 yılının Temmuz ayında öğretmen olan eşi Zeynep Bayramoğlu’nun beşinci katlarındaki evlerinden düşmesi sonucu kaybeden ‘Komet’ lakaplı ressam ve şair Gürkan Coşkun, 81 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bir süredir kanser nedeniyle tedavi altında olduğu öğrenilen Gürkan Coşkun’un ölüm nedeni olarak da kanser gösterildi.
Gürkan Coşkun’un öldüğüne dair ilk haber ise, Alef Yayınevi’nin Twitter hesabından paylaştığı ‘Hoşça kal Komet’ paylaşımıyla geldi. Öte yandan bu haberin ardından Cumhuriyet yazarı sanatçı Bedri Baykam, yakın dostu Gürkan Coşkun için çarpıcı açıklamalarda bulundu!
Gürkan Coşkun’un ölümünün ardından Cumhuriyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Bedri Baykam, ‘Komet’ lakaplı sanatçı için; “Paris'in derin sanat yaşamını da 45 yıldır etkilemiş, çok değerli bir büyük sanatçıdan söz ediyoruz. Türk aydınlanması çok değerli bir ismini maalesef kaybetti. Komet, tabii ki en başta resimleri, sonra da şiirleri, kitapları, düşünceleri, yaşam felsefesi ve kahkahaları ile silinmez izler bıraktı. Ülkemiz dışında, Paris'in derin sanat yaşamını da 45 yıldır etkilemiş, çok değerli bir büyük sanatçıdan söz ediyoruz.
Komet'in eserleri, şiirleri, önümüzdeki yıllarda incelendikçe karşımıza sürekli yeni çehrelerle çıkacak, yeni bulgular sunacak. Büyük, kendi içinde bir dünya... Ülkemizin ve sanat ortamımızın başı sağ olsun. Kuşaklar boyu, anlatılacak hatıra ve anekdotlarla, her an en taze, muzip, sevecen ve düşündürücü çehresiyle karşımıza çıkmaya devam edecek” sözlerini kullandı.