Elektrik faturalarının giderek artan maliyeti, vatandaşların önlem alarak tasarrufa gitmesini zorunlu hale getirdi. 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’nde daha da anlamlı hale gelen elektrik tasarrufu ile ilgili konuşan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Fatih Akgül, konutlarda kullanılan her 100 liralık elektrik faturasının 35 lirasını tasarruf etmenin mümkün olduğunu belirtti. Peki, elektrik faturası nasıl az gelir? Elektrik faturasının az gelmesi için neler yapılmalı? İşte, detaylar…
Elektrik faturasına son zam, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla yüzde 20 oranında yapılmıştı. Zamma ilişkin açıklama yapan EPDK, açıklamada; “Özellikle son aylarda küresel piyasalardaki enerji ham madde fiyatlarındaki artışların belirli seviyeleri geçmesi sebebiyle nihai elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 artış yapılmıştır.
Bu artışla beraber 100 kilovatsaat elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 173,46 lira olmuştur” ibarelerini kullanmıştı. Maliyeti bir kez daha artan elektrik faturasının bazı yöntemler ile düşürülebileceği öğrenildi!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Her yıl 31 Ekim’de kutlanan Dünya Tasarruf Günü’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Fatih Akgül, kadınların yüzde 6,1'i, erkeklerin ise yüzde 7,1'i kullanmadıkları zamanlar elektrikli aletleri hiçbir zaman fişten çekmediği verisini kamuoyu ile paylaşan Akgül, bu önlemin elektrik tasarrufu için mutlaka uygulanmasını ve kullanılmayan aletlerin fişten çekilmesi gerektiğini belirtti.
Bunun yanı sıra elektrik tasarrufu yapan ampulleri kullanmayı tavsiye eden Akgül, yapılan araştırmalarda kadınların yüzde 42,5'inin erkeklerin ise yüzde 38,9'unin her zaman tasarruflu ampul kullandığını açıkladı. Öte yandan elektrik faturasına karşı alınabilecek olan o önlemlerin faturada epeyce fark yaratacağı öğrenildi!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Uzmanların sıklıkla önerdiği, tasarrufun yanı sıra israfı da önlemek için önemli olan ampullerin kullanılmadığı durumda kapatılmasına ilişkin verileri paylaşan Fatih Akgül, her gün 5 dakika gereksiz yere yanan bir ampulün; ayda 150 dakika, yılda ise 1800 dakika yani 30 saat boşa yandığını bildirdi.
Bunun yanı sıra Beyaz eşya alırken elektrik tasarrufunu gözetilerek; buzdolabı ve derin dondurucuyu doğru yere, yani fırın gibi ısı yayan makinelerden uzak bir yere koyarak; çamaşır ve bulaşık makinelerini tam doldurduktan sonra çalıştırarak ve fırın gibi fazla elektrik tüketen aletleri daha sınırlı kullanarak elektrik faturasından tasarruf edilebileceği öğrenildi.