Türkiye’nin ilk ve son tekel viskisi olan Ankara Viskisi, son zamanların en çok merak uyandıran konularından biri haline geldi. Tam 50 yıl boyunca üretilen ve yerli sermayenin korunması, dövizin dışarı çıkmaması için 1960’lı yıllarda hükümet desteği ile hayata geçirilen Ankara Viskisi’nin pek de bilinemeyen hikayesini köşesine taşıyan isim Onedio’dan Elif Ateş Dereli oldu. Elif Ateş Dereli, Ankara Viskisi’nin neden üretimden kalktığını da okurlarıyla paylaştı. Peki, Ankara Viskisi nedir? Ankara Viskisi’nin tadı nasıldır? Ankara Viskisi nerede nasıl satılır? İşte, detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Türkiye’nin ilk ve tek yerli üretim viskisi olan Ankara Viskisi’nin tarihine ilişkin bir yazı kaleme alan Elif Ateş Dereli, yazısında viskinin hayata geçirilişine ilişkin; “Bu amaçla yerli bir viski üretilmesi kararlaştırılmıştır. 1963 yılında dönemin hükümeti, Prof. Dr. Turgut Yazıcıoğlu'nu görevlendirmiş ve Tekel'in Ankara'daki bira fabrikasının içinde viski üretilmesi için bir özel bir ekip oluşturmuştur.
Yılda 200.000 litre olarak belirlenen üretim hacmiyle ilk Türk viskisinin imalat ve markalaşma süreci resmi olarak başlamıştır. Üretim için Gaziantep'te özel bakır imbikler yaptırılmış, Fransa'dan meşe fıçılar getirilmiş ve Türk ustalara da fıçı yapımı için ekipman verilmiştir. Böylece ilk viskilerin yapımına 1957'de başlanmıştır” ifadelerini kullandı. Öte yandan Elif Ateş Dereli, viskinin tadına ilişkin de bilgi verdi!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Ankara Viskisi’nin gelişimine ilişkin de ilgili bilgi veren Elif Ateş Dereli, “Özel fıçılarda üretilen bu viskiler, 6 yıl dinlendirilmiş ve 1963'te İskoçya'dan viski tadım uzmanları getirilmiştir. Uzmanlar da raporlarında Ankara viskisini Avrupa viskileri arasında ortalama bir yerde olarak tanımlamıştır.
Ankara Viskisi'nin ana maddesi tahıl ve pirinçtir. İskoç ve Amerikan usulleri benimsenerek viskinin olgunlaşması için meşe fıçılar tercih edilmiş ve olgunlaşma süresi ise 5 yıl olarak belirlenmiştir. 50 yılı aşkın bir süre boyunca piyasaya sürülen Ankara Viskisi'nin çeşitli boyut ve tiplerde şişesi vardır” açıklamalarında bulundu. Öte yandan Elif Ateş Dereli, viskinin damakta bıraktığı tadı, o kelimeler ile tarif etti!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Ankara Viskisi’nin neden üretimden kalktığını ve damakta nasıl bir tat bıraktığını da yazısına iliştiren Elif Ateş Dereli, yazısını; “Şişe tasarımı ve amblemi sık sık değişime uğramıştır. Yıllar içinde farklı dönemlerde Hitit Güneş Kursu'nu, Türklerin ulusal sembolü olarak kabul edilen Bozkurt motifini ve şehrin yerli kedi ırkı olup dünyaca tanınan Ankara kedisini marka logosu olarak kullanmıştır.
Ankara Viskisi içilirken burunda kuru üzüm ve erik kokuları, damakta sert ve acı bir baharat tadı hissedilmekte ve içimi de kısa sürmektedir. 1980'li yıllarda Türkiye açık ekonomi politikasına geçiş yaptığında ülkede ithal alkollü içeceklerin satışı serbest kalmıştır. Pek çok yabancı viski markası piyasaya giriş yaptığı için Ankara Viskisi onlarla rekabet edememiş ve popülerliği azalmıştır. 2004 yılında ise Ankara Viskisi'nin üretim hakları başka şirkete geçmiş, üretim devam ettiyse de markayı yabancı bir alkol üreticisi satın almıştır. Yabancı yatırımcı da Ankara Viskisi'nin üretimine son vermiştir” ifadeleriyle noktaladı.