Merak ile takip edilen gündem konularından biri olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin sıcak gelişmeler yaşanmaya başladı. Taslağa ilişkin detaylar bir bir ortaya çıkmaya başlarken, EYT düzenlemesinde yaş şartı olup olmayacağından borçlanmalara kadar pek çok konu netlik kazandı. Peki, EYT düzenlemesi ne zaman geçecek? EYT düzenlemesinden kimler yararlanabilecek? EYT düzenlemesinden emekli olanlar ne kadar maaş alacak? İşte, detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
EYT düzenlemesinin taslak metni bir süredir merak ile bekleniyordu. Taslak metne ulaşan isim Sabah gazetesinden Hazal Ateş, oldu. Yasa taslağında bulunan yaş ve aylık bağlanma oranı gibi şartlara ilişkin bir yazı kaleme alan Hazal Ateş, EYT düzenlemesinin herhangi bir yaş şartını zorunlu tutmayacağını; “Taslağa göre, EYT teklifinde yeni bir yaş şartı olmayacak, prim ve yıl sayısı şartı değiştirilmeyecek. Yani kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl şartı aranacak” ifadeleriyle anlattı. Öte yandan Hazal Ateş, taslakta yer alan aylık bağlanma oranına ve borçlanma detaylarına dikkat çekti!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
EYT düzenlemesinden yararlanabilecek olan kişilere ilişkin taslak neticesinde bilgi veren Hazal Ateş, “Yasada esas alınan 8 Eylül 1999’da 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Bu tarihte 18 yaşında olan bir kadın çalışan 2023 Ocak ayında emeklilik dilekçesini verdiğinde yaklaşık 24 yıllık sigorta süresine sahip olacak. Kadın çalışanlar için 20 yıllık süre yettiği için çalışan bu tarihte 42 yaşında da olsa emekliliğe haz kazanmış olacak. Aynı durumda olan bir erkek çalışan da bir yıl sonra 43 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak” açıklamalarında bulundu.
Kapsama da değinen Hazal Ateş, “Yasa çıktığında prim ve yıl şartlarını tamamlayanlar emekli olabilecek. Bu iki şartı tamamlayamayan EYT’liler de koşulları yerine getirdiklerinde emekli olacak. Örneğin, bir erkek çalışan 25 yıllık hizmet süresini Mart 2023’te tamamlıyorsa o tarihte emekli olabilecek” bilgilerini verdi. Öte yandan Hazal Ateş, borçlanma konusuna da açıklık getirdi!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Taslak metne göre; “Aylık bağlama hesaplaması mevcut sistemden farklı olmayacak” bilgisini veren Hazal Ateş, aylığını artırmak isteyenlerin prim ödemeleri ile aylığını aynı eski sistemde olduğu gibi artırabileceğini belirtti. Öte yandan bir süredir borçlanmaların tartışıldığı EYT düzenlemesi taslağında borçlanmaların henüz net bir ifade ile yer almadığını bildiren Hazal Ateş, konuyla ilgili; “5510 sayılı yasaya göre, belli koşullarda borçlanma ile işe giriş tarihini erkene çekmek mümkün.
Örneğin 1998 yılında askerlik yapıp 1999 Aralık ayında işe sigortalı başlayan için aradaki farkı borçlanarak sigorta başlangıcını önce çekmek mümkün. Ancak yasada borçlanmanın başlangıç tarihini öne çekmesine yönelik engelleyici bir hüküm bulunursa bu söz konusu olmaz” dedi.