Bir süredir cezaevinde yakınları olan vatandaşların ilgiyle takip ettiği af yasası kapsamında önemli gelişmeler yaşandı. Önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) onaylanması beklenen bir af düzenlemesi için ilgili bakanlık düğmeye bastı. Öte yandan af düzenlemesinin detayları da belli olmaya başladı! Peki, af ne zaman çıkacak? Af hangi suçları kapsıyor 2022? Yeni af yasası yürürlüğe girdi mi, meclise geldi mi? İşte, detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Pek çok vatandaşın merak ile beklediği af yasasına ilişkin sıcak gelişmeler yaşandı. Özellikle de pandemi nedeniyle cezaevinden salınan ve pandemi tedbirleri kalktığında cezaevine yeniden dönecek olan 120 bin mahkumu ilgilendiren bir yasa tasarısı hazırlığı olduğu bilinen Ankara’da yapılmaya devam eden düzenlemenin kapsamına ilişkin detaylar bir bir ortaya çıkmaya başladı. Öte yandan bu düzenlemenin ne zaman TBMM’den geçeceği de belli oldu!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Pandemi nedeniyle evlerine gönderilen ve pandemiden sonra cezaevlerine geri dönmesi beklenen 120 bin mahkum için çalışmalara başlayan Adalet Bakanlığı, Habertürk Yazarı Yasemin Güneri’nin haberine göre, mahkumların af edilmesine ilişkin bir infaz iyileştirmesi düzenlemesi üzerinde çalışmaya başladı. Yasemin Güneri’nin yazısında ise; “Açık cezaevlerinde kalan yaklaşık 120 bin mahkum Covid-19 süresince izne gönderildi. İzin süresi bittiğinde yeniden izinler uzatıldı.
En son kabine toplantısında alınan kararla açık cezaevlerinde kalan mahkumların izin süresi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştı. Üç yılı aşkın bir zamandır açık cezaevinde kalan mahkumların izinde olmasını göz önünde bulunduran yetkililer, bir defaya mahsus ‘infaz iyileştirmesi’ yapılmasını masaya yatırdı” ifadeleri yer aldı. Öte yandan Yasemin Güneri, infaz iyileştirmesinin kapsamına ilişkin de bilgi verdi!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Konuya ilişkin yazısının devamında affın kapsamına ve içeriğine ilişkin detaylı bir bilgi veren Yasemin Güneri, “Şu anda izinde olan 120 bin mahkumu tekrar cezaevine almak sorun olacak. Açık cezaevinden izne giden mahkumların büyük bir bölümü yeniden işini ve düzenini kurdu.
Açık cezaevine yeniden dönüp ceza çekmek, kendi isteği dışında izne gönderilenlerin kurulu düzenini bozacak. İzne gitmeyi de kendisi talep etmediği için ve zorunluluktan gittiği için yeniden cezaevine dönmek istemeyen mahkumların ‘firar’ etmesine neden olacak. İzin süresinin dolmasının ardından 120 bin mahkumun yarısından fazlasının cezaevine dönmeyeceği düşünüldüğü için ‘infaz iyileştirilmesi’ sesli olarak dillendirilmeye başlandı. Yapılacak yasal bir değişiklikle ‘infaz iyileştirmesi’ yapılarak açık cezaevlerinden izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmesi sağlanabilecek” ifadeleriyle yalnızca 120 bin mahkumun bu aftan yararlanabileceğini belirtti. Öte yandan affın TBMM’den geçip geçmediği henüz bilinmiyor.