Tüm Türkiye’nin yakından takip ettiği konulardan biri olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona gelindi. Aralık ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine alacağı EYT düzenlemesine ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başlamışken; yaş haddinden emekliliğe ilişkin çerçeve de netlik kazanmaya başladı. Öte yandan EYT düzenlemesinin hem SSK (4A) hem de Bağ-Kur (4B) emeklilerini etkileyeceği durumlar belli oldu. Peki, EYT düzenlemesinde son durum ne? EYT düzenlemesi ne zaman geçecek? EYT düzenlemesinde yaştan emeklilik nasıl olacak? İşte, detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Bir süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı EYT düzenlemesine ilişkin meraklar artmaya başladı. Normal şartlarda erkeklerde 25 yıl; kadınlarda ise 20 yıl hizmet süresini dolduranların emekli olmasını temel alan EYT düzenlemesinde bir de yaş iddiası gündeme getirildi.
Bu iddiaya göre EYT düzenlemesi kapsamında kadınlarda 48 ila 50 yaş; erkeklerde 50 ila 52 yaş sınırının gelmesinin beklendiği ortaya çıkarken, gözler bir kez daha Ankara’ya çevrildi. EYT düzenlemesinin yaş ile ilgili kafaları karıştırdığı konulara yanıtlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz..
Geçtiğimiz gün TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yaş kriterine ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, prim ve yıl şartlarına ilişkin; “EYT’de 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz.
EYT’den kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da istifade edecekler” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine gözler Ankara’ya çevrilmişken; EYT düzenlemesinin geçmişte çıkarılan yasa değişikliğine benzer bir şekilde gerçekleştirilmesi halinde 3600 günden emekliliğin mümkün olabileceği o haber ile ortaya çıktı!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz..
Mynet’te yer alan habere göre, 7 Eylül 1999 tarihinden önce geçerli olan 506 sayılı yasaya ek çıkartılmış olan 4447 sayılı yasa, kademeli yaş şartını kapsıyordu. Başka bir deyişle, “99 öncesinde erkeklerde 58, kadınlarda 56, süre olarak ise erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl, prim ödemeleri ise 5000 ila 5 bin 975 gün arasında değişiyordu.
8 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 arasında olanlarda ise erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaş şartı aranırken süre olayı kalktı ve 7000 prim günü şartı geldi. 1 Mayıs 2008 sonrası işe başlayanlarda ise erkeklerde 60-65, kadınlarda 58-65 yaş ve 7 bin 200 prim günü şartı aranmaya başlandı”. Mynet’in bildirdiği başka bir detay ise değişen yasa öncesi 15 yıl sigortalı olmak ve 3600 gün prim şartını doldurmak kaydıyla 55 yaş erkekler ile 50 yaşın kadınların emekli hakkını elde etmesi oldu. EYT düzenlemesi kapsamında geriye dönülmesi halinde SSK’lılar için 3600 gün emekliliğin yeniden gelmesi beklenirken; Bağ-Kurlular için 3600 gündem emekli hakkı tanındığı ve bu kapsamda EYT düzenlemesiyle birlikte yeniden tanınabileceği öğrenildi.