Asgari ücrete zam gelmesiyle birlikte gözler şimdi de asgari ücret ile birlikte zamlanacak olan diğer ödeme kalemlerine çevrildi. Bu ödeme kalemlerinden biri olan işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği ise, şimdiden merak konusu haline geldi. Öte yandan Haber Türk’ten Ahmet Kıvanç, 2023 yılında ortaya çıkacak olan işsizlik maaşlarına ilişkin bir hesaplama yaptı!
Peki, kim ne kadar işsizlik maaşı alacak? 2023 yılı işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği ne kadar, kaç TL? İşsizlik maaşı neye göre belirleniyor? İşte, detaylar…
İşsizlik Maaşı Nedir, Kimler alabilir?
İşsizlik ödeneğine hak kazanmak için sigortalıların aşağıdaki koşulları yerine getirmesi gerekmektedir:
- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak: Sigortalının işyerinden ayrılması, işyerinin iflası veya işyerinin kapatılması gibi nedenlerle işsiz kalmış olması gerekmektedir.
- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak: Sigortalının işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde işsizlik ödeneği alamayacağı için, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde hizmet akdine tabi olunması gerekmektedir.
- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak: İşsizlik sigortası primleri, sigortalıların çalıştığı işyerleri tarafından ödenir. Bu nedenle, sigortalının işsizlik ödeneği almaya hak kazanabilmesi için en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir.
- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak: İşsizlik ödeneğine hak kazanmak için sigortalıların hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmaları gerekmektedir. Başvuru, şahsen yapılabileceği gibi elektronik ortamda da yapılabilir.
İşsizlik Maaş Başvuru Nasıl Yapılır?
İşsizlik ödeneğine başvurmak için hizmet sözleşmesinin feshinden sonra 30 gün içinde İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, şahsen veya elektronik ortamda yapılabilir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile bireyin iş arayan kaydı yapılır ve böylece iş bulma sürecine yardımcı olacak olan hizmetlerden yararlanma imkanı doğar.
Vekâletname ile başvuru yapılması mümkün değildir ve başvuru süresi içinde yapılmaması durumunda hak sahipliği süresi azalır. İşsizlik ödeneği almaya hak kazanmak için de belirli koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir,
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz... İşsizlik maaşı ne kadar 2023
İşsizlik Maaş Miktarı Nasıl Belirlenir?
İşsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak belirlenir. Bu miktar aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçemez. İşsizlik ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. İşsizlik ödeneğinin miktarı, sigortalının önceki işyerinde çalıştığı süre ve kazandığı miktar gibi faktörleri de dikkate alarak hesaplanır. İşsizlik ödeneğinin ödemesi, sigortalının iş arama sürecine yardımcı olmak amacıyla yapılır ve iş bulunması durumunda düzenli olarak ödenmez. İşsizlik ödeneği hakkınızın olup olmadığını ve hak kazanabileceğiniz miktarı öğrenmek için İŞKUR birimine başvurabilirsiniz.
2023 Yılında Kim Ne Kadar İşsizlik Maaşı Alacak?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun orta yolu bulmasının ardından yeni yılda brüt asgari ücret 10 bin 8 TL olurken; net asgari ücret ise 8 bin 506 lira 80 kuruşa yükseldi. Bununla birlikte asgari ücret geçtiğimiz ocak ayına göre yüzde 100 oranında artış yaşamış oldu.
408 bin 805 kişinin yararlandığı işsizlik ödeneği ise, asgari ücret zammı sonrası gündeme geldi. Zira asgari ücrete gelen zam, ocak ayından itibaren işsizlik maaşının tavanının damga vergisi hariç 7 bin 945 lira 63 kuruşa yükselmesini sağladı. Konuya hesaplamaları ile açıklık getiren isim ise Haber Türk’ten Ahmet Kıvanç oldu!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İşsizlik maaşının 2023 yılındaki durumu hakkında bilgi veren Ahmet Kıvanç, “Öncelikle şunun altını çizelim. Yeni yılda işsizlik maaşında yapılacak artış, şu an işsizlik maaşı almakta olanların hepsinin maaşında otomatik olarak artış olacağı anlamına gelmiyor. Daha açık ifade etmek gerekirse, halen işsizlik ödeneği almakta olanlardan, işsiz kalmadan önceki son 4 aylık ortalama brüt ücreti 12.942 TL’nin altında olanların işsizlik maaşı değişmeyecek. Aynı tutarda işsizlik ödeneği almaya devam edecekler.
Çünkü bu kişiler, brüt ücretlerinin yüzde 40’ına karşılık gelen işsizlik ödeneğini tam olarak alabiliyorlar. İşsiz kalmadan önceki son 4 aylık ortalama brüt ücreti 12.942 TL’nin üzerinde olanlar ise tavan uygulamasına takıldıklarından ücretlerinin karşılığı olan yüzde 40 oranındaki işsizlik ödeneğini tam olarak alamıyorlar. Bu durumdaki kişiler, kalan işsizlik ödeneklerini zamlı olarak alacaklar” ifadelerini yazısında kullandı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz... işsizlik maaşı ne kadar 2023...
İşsizlik maaşı ne kadar 2023?
İşsizlik ödeneğinin miktarı, sigortalının önceki işyerinde çalıştığı süre ve kazandığı miktara göre değişebilir, ancak genellikle günlük işsizlik ödeneği sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak belirlenir. Bu miktar aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçemez.
İşsizlik ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Bu nedenle, işsizlik ödeneği almaya hak kazanan sigortalılar için ödeneğin miktarı asgari ücretlerin değişmesiyle birlikte değişebilir.
Bu koşullar dikkate alındığında, yıl 2023'de en az 4 ay çalışan bir işçi için işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 lira, en yükseği ise 8 bin 6 lira olarak hesaplandı. Ancak, bu rakamlardan %7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacaktır. Bu konuda daha detaylı bilgi için İŞKUR birimine başvurabilir veya işsizlik ödeneğine ilişkin mevzuatı inceleyebilirsiniz.