Yatay geçiş, üniversite öğrencilerinin başka bir üniversitede eğitim almasına denir. Bu, öğrencinin mevcut üniversitesinden başka bir üniversiteye geçmesi anlamına gelir.
Bu işlem, öğrencinin mevcut üniversitesinden mezun olmadan başka bir üniversiteye geçiş yapmasına olanak tanır. Ancak, yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin belirli şartları yerine getirmesi gerekir, bu şartlar üniversiteler arasında değişebilir ve öğrencinin mevcut üniversitesinden geçiş yapmak istediği üniversitenin kabul edeceği şartlar olabilir.
Peki, Yatay geçiş nedir ve nasıl yapılır? Yatay geçiş başvuruları ne zaman 2023? Yatay geçiş şartları ne? İşte o önemli detaylar…
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Yatay Geçiş Şartları Neler?
Yatay Geçiş Şartları Neler?
Yatay geçiş şartları üniversiteler arasında değişebilir, ancak genel olarak, yatay geçiş için öğrencilere şu şartları yerine getirmeleri gerekir:
-Akademik yeterlilik: Öğrencinin mevcut programının genel not ortalaması (AGNO) veya genel akademik not ortalaması (GANO) yeterli olmalıdır.
-Disiplin cezası olmaması: Öğrencinin mevcut üniversitesinde herhangi bir disiplin cezası olmaması gerekir.
-FF dersi olmaması: Öğrencinin mevcut programında FF (Failed-Failed) olarak not almış olduğu dersleri olmaması gerekir.
-YKS puanı yeterliliği: Öğrencinin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanı belirli bir seviyede olmalıdır.
-Yatay geçiş yapmasına engel olmadığına dair belge : Öğrencinin yatay geçiş yapmasına engel olmadığına dair belge (çekme veya borçluluk) sahibi olması gerekir.
-Gerekli sınıflarda olunması : Öğrenci 2. veya 3. sınıfta olmalıdır.
Ek olarak üniversiteler bu şartların dışında kendilerine ait belirli şartları da koyabilir ve öğrencilere bu şartları yerine getirmelerini isteyebilir. Bu nedenle yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin yatay geçiş klavuzunu okumanız önemlidir.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Kimler Yatay Geçiş Yapabilir?
Kimler Yatay Geçiş Yapabilir?
Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin mevcut üniversitesinde disiplin cezası olmaması ve üniversitenin belirlediği gerekli şartları yerine getirmesi gerekir. Ancak, bu şartlar üniversiteler arasında değişebilir.
Önlisans öğrencileri genellikle 1. dönemin bitmesini beklemeleri ve GANO yeterli olmaları gerekir. Lisans öğrencileri ise sadece 2. ve 3. sınıfta yatay geçiş yapabilirler.
Ayrıca, notlarını yeterli düzeyde tutmaları ve mevcut programından mezun olmamış olmaları gerekmektedir.
Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin öncelikle yatay geçiş kontenjanı açılmış üniversiteler ve programlar arasından tercih yapmaları gerekir. Sonra yatay geçiş şartlarını ve gerekli belgeleri yerine getirerek başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Yatay geçiş nasıl yapılır?
Yatay geçiş nasıl yapılır?
Yatay geçiş yapmak için öncelikle öğrencinin mevcut üniversitesinde yatay geçiş kontenjanı açılmış mı kontrol etmesi gerekir. Bu kontenjanlar genellikle üniversitelerin web sitelerinde veya YÖK (Yükseköğretim Kurumları) tarafından yayınlanan bir liste halinde açıklanabilir.
Daha sonra, öğrenci yatay geçiş yapmak istediği üniversitenin web sitesine giderek yatay geçiş klavuzunu okumalıdır. Bu klavuzda üniversitenin yatay geçiş için belirlediği şartlar ve gerekli belgeler bulunabilir. Öğrenci bu şartları ve belgeleri yerine getirir ve üniversitenin web sitesinde veya fiziksel olarak yatay geçiş başvurusunu yapar.
Sonraki adımda öğrenci yatay geçiş başvurusunun sonucunu ve gerekli evrakların kontrol edilip onaylanması için üniversitenin öğrenci işleri ofisine başvuruda bulunmalıdır. Başvurunun kabul edilip edilmediği hakkında bir duyuru yapılır.
Daha sonra öğrenci geçiş yaptığı üniversitenin öğrenci işleri ofisine gitmeli ve kayıt işlemlerini tamamlamalıdır. Bu işlemleri tamamladıktan sonra öğrenci mevcut üniversitesinden ayrılmış ve yatay geçiş yaptığı üniversitenin öğrencisi haline gelmiştir.
Yatay Geçiş Tarihleri Ne Zaman? (AGNO)
İstanbul Üniversitesi 09-01-2023/13-01-2023
OMÜ 01-02-2023/07-02-2023
Marmara Üniversitesi 17-01-2023/19-01-2023
Ege Üniversitesi 23-01-2023/27-01-2023
Akdeniz Üniversitesi 23-01-2023/03-02-2023
Ankara Üniversitesi 18-01-2023/20-01-2023
Anadolu Üniversitesi 16-01-2023/27-01-2023
Sakarya Üniversitesi 23-01-2023/25-01-2023
Atatürk Üniversitesi 30-01-2023/03-02-2023
Hacettepe Üniversitesi 06-02-2023/10-02-2023