Polatlı İlçesi Ankara ilinin batı kesiminde yer almaktadır. Ayrıca Eskişehir-Ankara Devlet Yolu üzerinde Ankara'ya en yakın ilçedir. Polatlı, 1 Ağustos 1926 tarihinde 877 sayılı kanunla ilçe olarak kurulmuştur.
Polatlı İlçesinde insan yerleşiminin bilinen en eski tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Yassıhöyük Mahallesi’nde bulunan antik Gordion Şehri'nde M.Ö. 3000 yıllarında yerleşim olduğu bilinmektedir. Bölgede yaşayan uygarlıklar arasında Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıkları yer almaktadır.
Sakarya Nehri'nin Porsuk Irmağı ile birleştiği yerin biraz ötesinde Frig uygarlığının başkenti olan Gordion kenti, kazılar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Bu kent, Büyük İskender'in Anadolu toprağını zaptı sürecinde 333-334 yılları arasında askerleriyle konakladığı şehirdir. Bu çevrede 86 adet tümülüs, kral mezarı ve kalıntıları ile ilçe merkezinde şehir kalıntıları bulunmaktadır. Frig Krallığı'nın başkenti olan Gordion kenti, günümüzde Polatlı ilçesinin en çok turist çeken ören yeridir. Kral Midas'ın mezarı burada bulunmaktadır. "Eşek Kulaklı Midas" ve "dokunduğu her şeyi altına çeviren Midas" efsaneleriyle ün yapmıştır.
Peki, Polatlı İsmi Nereden Gelir, Anlamı Nedir? Hikayesi Merak Uyandırdı! Polatlı ilçe olmadan önce nereye bağlıydı?
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Polatlı İsmi Nereden Gelir, Anlamı Nedir?
Polatlı İsmi Nereden Gelir, Anlamı Nedir?
Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı sırasında Polatlı topraklarında meydana gelen önemli bir olaydır. Atatürk, bu muharebenin karargâhını Alagöz Mahallesi'nde yönetti ve yaralandığı yer ise İnler Mahallesi'dir.
Polatlı sınırları içinde yer alan Çal Dağı, Duatepe, Beştepe ve Kartaltepe gibi önemli coğrafi mevkiler de bu savaşta kullanılmıştır.
Polad kelimesi Farsça bir kelime olup "demir, kuvvetli" anlamına gelir ve Osmanlı belgelerinde Ulu-Yörük ve Aydın-Beylü kabilelerine mensup Türkmen Yörük cemaatlerine verilen bir addır.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Kurtuluş Savaşı Dönemi ve Polatlı İlçesinin Önemi!
Kurtuluş Savaşı Dönemi ve Polatlı İlçesinin Önemi!
Polatlı, Kurtuluş Savaşı sırasında önemli bir yere sahip olmuştur. Sakarya Savaşları ilçenin Çekirdeksiz, İğciler, İnler ve Toydemir köyleri civarında yapılmıştır ve Atatürk, bu savaşın karargâhını Alagöz köyünden yönetmiştir. Bu ev, bugün bir müze olarak kullanılmakta ve savaşın anısını yaşatmaktadır.
Yunan kuvvetleri, Ankara'yı ele geçirmek için Polatlı sınırına kadar gelmiş ancak Sakarya Savaşı'nda yenilerek geri çekilmek zorunda kalmıştır. Türk Ordusunun Başkomutanlık karargâhı ise Alagöz köyünden Polatlı'ya taşınmıştır. Polatlı ilçesinin 20 kilometre kuzeybatısındaki Yassıhöyük köyü ve çevresi, bölgede gerçek bir tarih başlangıcı sayılabilir.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Polatlı ilçe olmadan önce nereye bağlıydı?
Polatlı ilçe olmadan önce nereye bağlıydı?
Polatlı ilçe olmadan önce idari olarak Haymana kazasına bağlı bulunuyordu. Polatlı kaza teşkilatı 31.07.1926 yılında kurulmuş olup, ilçe merkezi olmadan önce son olarak İstanos (Zir) ya da bugünkü adıyla Yenikent'e bağlı idi.