Senelerdir emekli olmayı bekleyen ancak 1999 yılın eylül ayında yürürlüğe girmiş olan bir sigorta kanununda yer alan yaş şartı sebebi ile emekli maaşlarına kavuşamayan milyonlarca vatandaş, bu sene itibari ile rahat bir nefes aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2022 yılının temmuz ayında başlatılmış olan EYT düzenleme çalışmaları kapsamında 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı bilgisi kaydedildi.
Mevcut durumda prim gününü ve sigortalılık süresini tamamlayan 2 milyon 250 bin kişinin EYT yasası ile birlikte emeklilik haklarına kavuşabileceklerini ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, EYT kapsamında olan diğer vatandaşların da sigortalılık sürelerini ve prim günlerini doldurmaları durumunda yasadan faydalanabileceklerini vurguladı.
Aralık ayının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından detayları aktarılan ve ocak ayının sonu itibari ile de Meclis’e taşınması beklenen EYT yasası için geri sayım devam ederken milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bir uyarı geldi. Uzmanlar, EYT yasasından faydalanarak emekliye ayrılacak olan çalışanları kıdem tazminatları konusunda uyardı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Bir anda milyonlarca kişinin emekli olmasını sağlayacak olan EYT yasası, işverenler üzerinde büyük bir yük oluşturdu. EYT yasasından faydalanarak işten çıkacak olan çalışanlarına kıdem tazminatı ödemek ile yükümlü olan işverenler için kredi desteği verileceğini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanlığı işverenlerin yüzlerini bir nebze olsun güldürürken bazı işverenlerin de kıdem tazminatı ödememenin yolunu aradıkları öğrenildi.
Bu noktada devreye giren uzmanlar, EYT’li çalışanları işten çıkarılma kodlarına ilişkin uyardı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Birçok işverenin daha önceki yıllarda çalışanlarına kıdem tazminatı ödememek adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na Kod- 29 üzerinden bildirim yapmış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, EYT yasasından yararlanmak isteyen kişilerin bu kod ile işten çıkarılmaları durumunda herhangi bir hakka sahip olamayacaklarını vurguladı.
Bu kodun “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamını taşıdığına dikkat çeken uzmanlar, daha önceki yıllarda bu kod ile işlerine son verilmiş olan milyonlarca vatandaşın kıdem tazminatından mahrum bırakıldığını ve sonrasında da iş bulma sürecinde büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığını bildirdi.
Sizler Konu Hakkında Neler Düşünüyorsunuz Yorumlarda Belirtmeyi Unutmayın!