Sosyal Güvenlik Kurumu, belirli dönemlerde yürürlüğe giren yasalar kapsamında belirlenmiş olan şartları sağlayan tüm vatandaşlara, emekli olma şansı tanımakta ve karşılığında da ilgili vatandaşlara aylık olarak maaş ödemesi yapmaktadır. Bu kapsamda günümüzde emekli olabilmek için prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartlarının sağlanması gerekirken 1999 Eylül tarihinden öncesi için herhangi bir yaş şartı bulunmuyordu.
EYT düzenleme çalışmaları kapsamında herhangi bir yaş şartının bulunmayacağını belirten yetkililer vatandaşların yüzlerini güldürürken emekli maaş hesapları da yapılmaya başlandı. Zorlu ekonomik şartların içerisinde olduğumuz şu günlerde emekli aylıklarını artırmanın yollarını arayan vatandaşlar, konu ile ilgili olarak araştırmalarını hızlandırdı. Bu noktada devreye giren uzmanlar, ufak bir değişiklik ile emekli maaşlarının yüzde 20’ye kadar artırılabileceğini vurguladı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
EYT Maaşları
Bağ- KUR’lu kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde ise 9 bin prim günü zorunluluğunun bulunduğunu belirten yetkililer, SGK’da ise bu sayıların değiştiğine dikkat çekti. SGK’da kadınlarda 5 bin, erkeklerde ise 7 bin 200 şartının bulunduğu belirtildi. Ek olarak
SGK’da işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar için 3 bin 600 günlük prim ödemesi karşılığında da emeklilik hakkının doğduğunu belirten yetkililer, Bağ- KUR’da ise bu sürenin aynı sigortalılık giriş tarihi için 5 bin 400 olduğuna dikkat çekti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
EYT Maaşları
Bağ- KUR ve SGK kıyaslamalarında SGK’nın çok daha avantajlı olduğuna dikkat çeken yetkililer, daha az prim ödemesi karşılığında daha yüksek emekli maaşının alınabileceğini ifade etti. Emekli maaşında sigortalı çalışma hayatının son 3,5 yılının dikkate alındığını ifade eden yetkililer, bu sürenin SSK’lı olarak tamamlanması durumunda emekli maaşlarında da ciddi farkların ortaya çıkacağına dikkat çekti.
Ortalama olarak yüzde 15 ila yüzde 20 aralığında bir maaş artışından bahseden yetkililer, bu kapsamda yasa çıkmadan önce ilgili hizmet kollarının kontrol edilmesinde fayda olduğunu da vurguladı.
Sizler Konu Hakkında Neler Düşünüyorsunuz Yorumlarda Belirtmeyi Unutmayın!