Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen geçtiğimiz günlerde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdelenen vergi ve borç yapılandırma paketi, vatandaşlar tarafından yoğun ilk gördü. Paketin hangi borçları kapsayacağı, ne zaman yürürlüğe gireceği, yapılandırma başvurularının nereden ve nasıl yapılacağı, merak konusu oldu. Öte yandan açıklanacak olan paketin emeklilik üzerinde etkiye sahip olup olmayacağı da arama motorlarında sıklık ile sorgulanmaya başlandı.
31 Aralık 2022 tarihinden önce sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, Bağ- KUR’lu vatandaşların dondurulmuş hizmet sürelerinin ihyası durumunda ortaya çıkacak olan alacaklar, toplu sigorta primleri ve isteğe bağlı sigorta primleri, paket dahilinde olacak.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Prim Borç Yapılandırma
Yeni yapılandırma paketi ile birlikte daha önce oluşan borçları sebebi ile prim günleri silinmiş olan Bağ- KUR’lu vatandaşlar, eksik kalan günlerini daha az bir ödeme karşılığında tamamlayıp emeklilik haklarına erişim sağlayabilecek. Ayrıca 1 Mayıs 2021 tarihinden önce oluşmuş olan Bağ- KUR borçlarının silinmesi de mümkün olabilecek.
EYT kapsamında olan ve eksik prim günleri bulunan, 1 Ekim 2008 tarihinden önce prim yatırmayanlar, ilgili tarih itibari ile işyerleri açık olanlar, şirket ortakları ile birlikte ihya yapmak durumunda kalacak. İlgili döneme ait primlerin tamamının satın alınması gerekecek.
1 Mayıs 2021 tarihinden sonrası için de primlerin ödenmesi gerekiyor ise ana para yatırılacak ancak faizler sıfırlanmış olacak.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Prim Borç Yapılandırma
Yeni yapılandırma paketinin yürürlüğe girmesi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kamu bankaları ile bir anlaşma yapması da bekleniyor. Eğer beklenti karşılık bulur ve kurum, kamu bankaları ile anlaşmaya varırsa prim borçları için bankalar da ellerini taşın altına koyacak.
Birçok farklı kategori altında var olan borçların yapılandırılmasını sağlayacak olan yeni paketten yararlanabilmek için paketin resmen yürürlüğe girmesi gerekecek. Paketin yürürlüğe girmesi ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu paketin uygulama usulleri ile ilgili bir tebliğ yayınlayacak.
Yapılandırma için e- devlet sistemi üzerinden veya direkt olarak SGK Müdürlükleri aracılığı ile başvuru yapılabilecek.
Sizler Konu Hakkında Neler Düşünüyorsunuz Yorumlarda Belirtmeyi Unutmayın!