Milyonlarca vatandaşın kanayan yarası haline dönüşen EYT mevzusu, son dönemlerin en çok konuşulan konu başlıklarından birisi olmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın temmuz ayında başlatmış olduğu EYT düzenleme çalışmalarının 30 Ocak Pazartesi günü Meclis Başkanlığı’nın onayına sunulmasının ardından ilgili yasanın çıkmasını dört göz ile bekleyen vatandaşları şaşkına çeviren yeni bir gelişme ortaya çıktı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıllık sigortalılık sürelerini tamamlayan ve 5 bin günlük prim ödemesini yapmış olan herkesin EYT yasasından faydalanarak, yaşa takılmadan emekli olabileceği ifade edilmişti. Ancak yasa tasarısının detaylarına göre 5 bin prim gününün taban olarak belirlendiği, sigorta giriş tarihlerine göre vatandaşlardan 5 bin 975 güne kadar prim ödemesinin istenebileceği bildirildi.
Bu durum karşısında kesik prim günlerini nasıl tamamlayacaklarını öğrenmek isteyen vatandaşlar, arama motorlarında araştırmalar yapmaya başladılar.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Mevcut yasa tasarısına göre sigorta giriş tarihleri 23 Kasım 1980 ve öncesi olan erkekler ile sigorta giriş tarihleri 28 Mayıs 1985 ve öncesi olan kadınlar için 5 bin günlük prim ödemesi yeterli olacak. Sigorta giriş tarihleri ilgili tarihlerden sonra yapılmış olanlardan ise kademeli olarak artan prim ödemesi talep edilecek.
Yasanın yürürlüğe girmesi ve kademeli prim şartının resmen kesinleşmesi durumunda prim günleri eksik kalanlar borçlanmaya başvurabilecek. Borçlanma hakları bulunan erkekler askerlik için kadınlar ise doğum için toplu prim ödemesi yapabilecekler.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
975 günlük prim farkının kesinleşip kesinleşmediği halen araştırılmaya devam edilirken edinilen bilgilere göre yasa tasarısı bugün komisyonda görüşülecek. Sonrasında ise dosya genel kurula gönderilecek. Eğer bu iki süreç içerisinde milletvekilleri kademeli prim şartına ilişkin önergeler sunarlarsa kademli prim şartında düzenlemeye gidilebilecek.
EYT’lilerin tepkilerine sebep olan prim şartı halen tartışılmaya devam edilirken yasa tasarısının iki hafta içerisinde son halini alacağı ve sonrasında da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe gireceği öğrenildi.
Sizler Konu Hakkında Neler Düşünüyorsunuz Yorumlarda Belirtmeyi Unutmayın!