Dün Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve toplamda 10 ilde büyük yıkımların yaşanmasına sebebiyet veren depremlerin ardından uluslararası yardım kodu verildi. Bugün deprem bölgelerine birçok farklı ülkeden hem arama kurtarma ekipleri hem de birtakım yardımlar gönderilirken yaşanan her depremde gündeme gelen imar affı mevzusu tekrar konuşulmaya başlandı.
İmar, ilgili bölgede yapılaşmanın mevcut koşullara uygun olarak yapılabileceğini gösteren bir onay belgesidir. Bu onay belgesine sahip olan yerlerde, belirlenmiş olan çerçeve dahilinde binalar inşa edilir. Belgede yer alan bilgiler dışında inşa edilmiş olan yapılar ise “kaçak” olarak değerlendirilir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Yönetmelikte belirtilmiş olan kurallara uyulmadan inşa edilmeye başlanmış olan kaçak yapılarda inşaatın durdurulabilmesi için ise bazı uygulamalar devreye girmiştir. Bu uygulamaların başında ise “İmar barışı” olarak da bilinen imar affı gelmektedir.
İmar barışı veya imar affı, imar mevzuatına uygun olarak yapılmamış olan gecekondu ve diğer yapıların problemlerini düzeltmek amacı ile düzenlenmiş olan bir kanundur. Bu kanun ilk olarak 1984 yılında çıkarılmış ve kanun ile birlikte çarpık ve kaçak yapılaşmanın engellenmesi amaçlanmıştır.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Son olarak 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız ya da ruhsata aykırı bir şekilde yapılmış olan imar ve iskanlar için düzenlenen imar affı, 8 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
İmar affının anlamı kadar hangi alanları kapsadığı da merak edilmektedir. Kanun düzenlemesine göre imar affının kapsam alanı içerisinde olan alanlar şu şekilde belirlenmiştir:
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
· Hisse ya da arsa tapusu olan ancak oturma izni verilmemiş olduğu halde konut olarak kullanılan yerler
· İskan belgesi olmayan tüm binalar,
· Kat irtifak tapusu olan ancak kat mülkiyet tapusu bulunmayan tüm binalar,
· Yasal çerçevede belirlenmiş olan azami yüksekliği aşmış ve kat çıkılmış olan plazalar,
· İş yeri olarak kullanılan ancak resmiyette ofis olarak gösterilmiş olan tüm yapılar.
Geçtiğimiz günlerde hazırlanmış olan bir düzenleme kapsamında 30 Temmuz tarihinden önce kaçak olarak inşa edilmiş ruhsatsız yapıların imar affından yararlanabilecekleri belirtilmişti. Ancak söz konusu düzenleme henüz Meclis’ten geçmedi.
Sizler Konu Hakkında Neler Düşünüyorsunuz Yorumlarda Belirtmeyi Unutmayın!