Deprem ülkesi olan Türkiye’de yaşanan son deprem içlerimizi sızlatmıştı. Yaşanan bu acı depremde birçok şehirde binalar yıkılmış ve o binaların altında kalan canlar yardım beklemeye başlamıştı. Enkaz altından çıkarılan her bir kişi, Türkiye’de yaşanan kişilerin derin bir nefes almasına neden oluyordu. Psikolojik açıdan da zor bir süreç olan bu durum hakkında; Psikoterapist ve lisanslı danışman Carolyn Wagner, çok önemli açıklamalarda bulundu! İşte merak edilenler…
Devamı İçin Diğer Sayfaya Geçiniz!
Yaşanan bu depremlerden sonra Wagner, sıklıkla hipervijilans yaşandığını ifade etti. Hiper uyarılma anlamına gelen bu durum için “En ufak bir ses, korunmak için bir yer aramanıza sebep olabilir. Sevdiğiniz birinin iyi niyetli bir şekilde omzunuza dokunması bile sıçramanıza sebep olabilir” sözlerini dile getirdi. Çoğu zaman bu durum kendi kendine geçse bile bazı kişilerde bu durum ömür boyunca sürüyor. Bunun anlamı ise PTSD yani travma sonrası stres bozukluğu anlamına geliyor. Peki, nedir bu travma sonrası stres bozukluğu?
Devamı İçin Diğer Sayfaya Geçiniz!
Travma sonrası stres bozukluğu yoğun korku, sürekli olarak geçmişi anımsama ve kabuslara neden olabiliyor. Depremin insan üzerinde bıraktığı bu ağır süreç, kişiyi yıpratıp yoruyor. Tüm bunların yanı sıra kişilerde “Seismophobia” adı verilen deprem korkusu da etkili oluyor. Kişinin sürekli olarak deprem oluyormuş gibi hissetmesi, sürekli olarak devam ediyor ve maalesef bu durum kişinin elinde bile değil…
Devamı İçin Diğer Sayfaya Geçiniz!