Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından gözler olası İstanbul depremine çevrildi. 1999 depreminin ardından 30 yıl içerisinde Marmara Bölgesi’nde 7 ve üzeri şiddetlerde bir depremin meydana gelme olasılığının giderek artığını savunan deprem uzmanları, son günlerde İstanbul’da yaşayan vatandaşları oldukça tedirgin eden söylemlerde bulunmaya başladılar.
Kırılan Doğu Anadolu fayının da halen Adana ve Hatay illeri için büyük tehlike yarattığının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu kez de Karadeniz fay hattı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 11 ilde hasarlara sebep olan Kahramanmaraş merkezli depreminin üzerinden yaklaşık olarak 1 hafta geçtikten sonra 12 Şubat tarihinde komşu ülke Gürcistan’da peş peşe depremler meydana geldi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Erden Babacan ve Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Yener Eyüboğlu ve Prof. Dr. Hakan Ersoy, “Karadeniz’in Depremselliği” başlıklı bir bilgi notu yayınladı.
Karadeniz fayının kulak arkası edilmemesi gerektiğine dikkat çekilmiş olan bilgilendirme notunda, gerekli tedbirlerin alınması konusunda uyarılara yer verildi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
12 Şubat Pazar günü Gürcistan’da meydana gelen depremlerin Artvin ve Rize’de hissedildiğini, son 20 yıl içerisinde ise Rize, Ordu ve Trabzon açıklarında 2.5 ve 4.5 büyüklüklerinde depremlerin meydana geldiğini belirten bilim insanları, bilgilendirme notunda şu ifadelere yer verdi:
“Karadeniz fay hattı, Karadeniz sahilinin güney kenarına paralel olarak konumlanmış, güneye eğilimi yüksek olan ters bir fay hattıdır. Eğimli fayların deprem üretme potansiyellerinin, doğrultulu faylara göre çok daha az olduğu bilinmektedir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Karadeniz fayı 1968 yılında Bartın’da 6.6 şiddetinde bir deprem üretmiş ve 28 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Dolayısı ile bu fay hattının aktif olduğunu söylemek mümkündür. Son 20 yılda Trabzon, Ordu ve Rize açıklarında meydana gelen depremler ve 12 Şubat tarihinde Gürcistan’da meydana gelen depremler gözü önünde bulundurulduğunda, Karadeniz fayının göz ardı edilmemesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Alınması gereken tedbirler, Bartın’da meydana gelmiş olan deprem baz alınarak dikkate alınmalı ve bilimsel olarak değerlendirilmelidir.”
Sizler Konu Hakkında Neler Düşünüyorsunuz Yorumlarda Belirtmeyi Unutmayın!