Ankara halk müziğinde sosyal ortama bağlı olarak değişen çeşitli gelenekler göze çarpar. Bunlardan biri, divan sazı adı verilen yaylı bir sazla çalınan divan geleneğidir. Bu müzik türünde başka çalgılara yer verilmez. "Efe başı" adı verilen yaşlı ve iyi saz çalan kişi, diğer müzisyenlerin lideri konumundadır ve onun etrafında daha az tecrübeli müzisyenler bir halka oluşturarak sırayla çalarlar.
Divan geleneğinde, müzik tasavvufi bir atmosfer içinde icra edilir ve terbiye edici, ibret verici türküler söylenir. Aynı zamanda, bu müzik eşliğinde yöresel oyunlar da oynanır. Ankara halk müziği, bu zengin müzikal geleneği ve çeşitli çalgıları ile bölgenin tarihine ve kültürel kimliğine önemli bir katkı sağlar.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Ankara'nın yöresel müzikleri nelerdir?
Ankara yöresinde halk müziği geleneği, Kırat, Muhabbet Havaları, Zil Havaları, Oyun Havaları, Bozlak ve Ağıtlar gibi çeşitli türleri içerir.
Kırat, kahraman bir atın hikayesini anlatan türkülerdir. Bozlaklar ise daha içli ve ince duygulu şarkılardır ve aşk, ölüm, isyan, üzüntü gibi duyguları doğaçlama ve vezinsiz olarak ifade eder. Ağıtlar, üzüntülü ve acılı konuları ele alır.
Divanların sonunda ise genellikle bir Cezayir havası çalınır. Topluluğun cinsine göre Muhabbet veya Oturaklar da düzenlenir. Muhabbet, yaşlı kimselerin oluşturduğu, içkili topluluklarda gerçekleşir. Saz parçaları arasında topluluğun en yaşlısı konuşur ve geçmişe dair öyküler, fıkralar anlatır.
Oturaklar ise daha çok delikanlılar ve bekar erkekler tarafından düzenlenir. Para karşılığında tutulan kadınlar içki ve meze servisi yapar, oyun havaları başladığında kadınlar ortaya çıkıp oynarlar.
Ankara yöresinin bu zengin halk müziği geleneği, bölgenin kültürel kimliğine ve sosyal yaşamına önemli bir renk ve değer katar.
Devamı İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Ankara'nın meşhur türküleri nelerdir?
- Ayaş Yolları - Nazlı Öksüz. Ankara.
- Madem Dilber Meylin Yoğudu - Nilgün Kızı
- Höyüklünün Edirafı - Sıtkı Akın.
- Asalet Divanı - Abdullah Gündüz.
- Karakaş Altına Çekmiş Sürme - Gülşen Kut
- Meşeler Gövermiş - Yıldız Çam.
- Müptelayı Dert Olandan - Genç Osman.
- İndim Koç Babayı Tavaf Ettim
- Mor Koyun - Nazlı Öksüz
- Kul Başına Gelenler - Genç Osman
- Hüdayda - Sıtkı Akın
- Bülbüle Su Verdim - B.Aracı
- Name Gelin - M.Arcıman
- Misget - Nilgün Kızılcı
- Sarı Yazma Oyası - M.Arcıman
- Karaşar Zeybeği - N. Palacı
- Kayaların Arını - Z. Bozdağ
- Atım Arap - Emel Taşçıoğlu
- Sap Yükledim Kağnıya - Z. Bozdağ
- Denize Dalmayınca - Gülsen Kutlu
Sizler Ankara Müziği ve Türküleri Hakkında Neler Düşünüyorsunuz? Yorumlarda Belirtmeyi Unutmayın!