Emzirme ödeneği, yeni doğan bebeklerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak devlet tarafından sağlanan bir destektir. Emzirme ödeneği, aşağıdaki durumlarda verilir:
Sigortalı kadının doğum yapması halinde, emzirme ödeneği sigortalı kadına verilir. Sigortalı erkeğin, sigortalı olmayan karısının doğum yapması durumunda, emzirme ödeneği sigortalı erkeğe verilir.
Hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına emzirme ödeneği ödenir.
Gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşi için de emzirme ödeneği ödenir.
Emzirme ödeneği, hizmet akdine tabi çalışan (4/a'lı) sigortalılar ve kendi adına ve hesabına (4/b'li) çalışan sigortalılar tarafından yararlanılabilen bir ödeme türüdür. Ancak, kamu görevlisi olan sigortalılara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince kendi kurumlarınca ödeme yapılmakta olup, bu kişilere emzirme ödeneği ödenmez.
Emzirme ödeneği başvuruları, ilgili sosyal güvenlik merkezlerine veya e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Başvuru sırasında gerekli belgeler ve başvuru formu doldurulmalıdır. Başvurunuzun değerlendirilmesinin ardından uygun görülürseniz, emzirme ödeneğinden faydalanabilirsiniz.
Ankara'da Doğum Yapan Anneye 520 TL Süt Yardımı Veriliyor! Anneler Kimlik Ve Doğum Belgesi İle Kolayca Alabilecekler! Başvuru nereye, Nasıl Yapılır?
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Doğum Yapan Anneye 520 TL Süt Yardımı Veriliyor!
Emzirme ödeneği, sigortalı anneler veya sigortalı babalar için doğum öncesinde belirli bir süre prim ödeme şartına bağlı olarak sağlanır. Sigortalılığı sona erenler için, sigortalı kadın veya eşi analık sigortasından yararlanacak erkek, çocuğun doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılabilir. Bu durum, sigortalılığın sona erdiği tarihten başlamak üzere 300 gün içinde çocukları doğanlar için geçerlidir.
Emzirme ödeneği, her bir çocuk için doğum anında yaşaması şartıyla (canlı doğum) ve doğum tarihinde geçerli olan tarife üzerinden verilir. Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve Bakanlık Makamı tarafından onaylanan bu tarife, yıllara göre şu şekildedir:
2020 yılı için: 202,00 TL
2021 yılı için: 232,00 TL
2022 yılı için: 316,00 TL
2023 yılı için: 520,00 TL
Emzirme ödeneğinin talep edilmesinde hak düşürücü süre, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır. Bu süre zarfında başvuru yapılmazsa, emzirme ödeneği hakkı düşer. Başvurular, sosyal güvenlik merkezlerine veya e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
Doğum ve süt parası için nereye başvurulur?
Emzirme ödeneği alabilmek için birtakım şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar, sigortalı kadınlar ve sigortalı olmayan eşinin doğum yapması durumunda sigortalı erkekler için geçerlidir. Emzirme ödeneği alabilmeniz için aşağıdaki şartlar sağlanmalıdır:
Hizmet akdine tabi (4/a'lı) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olmalıdır.
Kendi adına ve hesabına (4/b'li) çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olmalıdır.
Doğumun canlı gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
Bu şartlar sağlandığı takdirde, sigortalı kadınlar veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması durumunda sigortalı erkekler emzirme ödeneğinden faydalanabilirler. Başvurular, ilgili sosyal güvenlik merkezlerine veya e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir.