Emeklilikte Yaşa Takılanlar ( EYT) ile ilgili yasal düzenleme Mart ayında devreye girdi. Yeni yasa ile milyonlarca kişinin yaş şartı aranmadan emeklilik hakkı elde etmeleri sağlandı. Bir yandan prim ve sigorta başlangıç tarihlerini karşılayanların yaş şartı aranmadan emeklilikleri sağlanırken, diğer yandan prim şartını sağlayamayanların emekli olmasını sağlayacak yeni formüller üzerinde çalışılıyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
EYT’de kısmi emeklilik uygulamasında işe başlama tarihi ve prim sayısı en temel kriterler arasında yer alıyor. 1999 ve 2000 yılı sonrasında kademeli emeklilik de gündeme geldi. Seçim çalışmalarının da hızlanmasının ardından emeklilikle ilgili düzenlemeler bir bir çözüme kavuşmaya başladı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
BAĞ KUR VE SSK PRİM EŞİTLİĞİ GÜNDEMDE!
SSK ve Bağ Kur primlerini eşitlenmesine yönelik çalışmalar gündeme geldi. Bu kapsamda Bağ Kur’lular 9 bin prim gün şartı yerine, SSK’daki gibi kadınlarla eşitlenerek 7200 güne çekilmesi gündeme geldi. Bu sayede Bağ Kur kapsamında yer alan kişilerin 5 yıl daha erken emekli olmalarının önü açılacak.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?
Emeklikle ilgili düzenlemeler arasında kısmi emeklilik konusu da çok sık tartışılmaya devam ediyor. Bağ Kur ile SSK arasındaki prim farkının giderilmesi halinde kısmi emeklilikte de eşitlik sağlanabilir. 5400 gün olan kısmi emeklilik şartı işe giriş tarihine göre 4500 gün ya da 3600 gün olarak uygulanabilir.
5400 gün olan kısmi emeklilik şartının işe giriş tarihine göre 4500 gün ya da 3600 gün olarak uygulanması hedefleniyor. SSK kapsamında yer alan sigortalıların 8 Eylül 1999 öncesinde kısmi emeklilik 15 yıl 3600 gün, sonrasında ise 25 yıl 4500 gün olarak uygulanıyor. İşe başlama tarihi ve prim şartlarının sağlanması halinde kısmi emeklilik uygulanabiliyor. EYT düzenlemesi sonrasında bu konuda da yeni düzenlemelerin yapılması yönünde beklentiler artmış durumda.