Trafikte hem araç sahibini hem de yayayı korumak için şart konulan araç muayenesi, aracın olası bir arızası olup olmadığını anlayabilmek ve ortaya çıkabilecek olan kazaların önüne geçebilmek adına hayatı bir önem taşıyor. Bu kapsamda görevlendirilmiş olan TÜVTÜRK tarafından işletilen araç muayene istasyonlarından alınan randevu ve rapor gibi pek çok işlemin farklı bir sisteme taşınmasının amaçlandığı şimdilerde ise, konuya ilişkin açıklama Resmi Gazete’den gelmiş bulunuyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Aracı olanları ilgilendiren yeni bir değişikliği hayata geçirmiş olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bugün itibariyle geçerli olacak yeni bir kararnameyi Resmi Gazete’den yayımladı. Resmi Gazete’de ‘ Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ başlığıyla yayınlanan yeni düzenleme kapsamında kağıt olarak alınan raporların önüne geçebilmek adına bir dizi değişiklik yapıldı. İşte o değişiklikler…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KAĞIT RAPORLAR TARİH OLUYOR
Çevre dostu hizmet sunmak için araç muayene raporlarını dijital ortama taşımayı amaçlayan TÜVTÜRK ile ilgili kararı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verdi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte TÜVTÜRK tarafından işletilen araç muayene istasyonlarından kağıt bir şekilde rapor alınmasını istemeyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bunun yerine dijital rapora teşvik için çalışmaları başlattı. Çevreyi korumak için harekete geçmiş olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi kapsamında muayene sahibine e-Devlet’ten görülebilecek olan dijital raporun SMS ya da e-Posta yoluyla bildirileceği bilgisi de yer aldı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
112 TON TASARRUF BEKLENİYOR
Araç muayene raporlarının dijital sisteme geçişiyle yılda 112 ton kağıt tasarrufu sağlayacağı ortaya çıkan TÜVTÜRK’ün sağladığı kağıt tasarrufunun tam 1904 ağaç kesilmekten kurtaracağı bilgisi de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Bu nedenle dijital rapora yönelim sağlanmasını isteyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, dijital rapor alarak, sürücülerin; 7 bin 840 metrekare çam alanı tahrip olmaktan kurtardığı gibi 459 bin 200 kilovatsaat elektrik enerjiyi de korumuş olacağını bildirdi. Aynı zamanda 196 bin litre akaryakıt tasarruf demek olan dijital raporun, 30 bin 240 metreküp atık gazın atmosfere salımını da engelleyebileceği hatırlatıldı. Öte yandan 2023 başından itibaren araçların plakalarına yapıştırılan araç muayene etiketleri de kağıttan tasarruf için kaldırıldı.