Türkiye, bu hafta Pazar günü seçime gidiyor. Seçim sonuçları cumhurbaşkanının, milletvekillerinin kim olacağını belirleyecek. Seçim sırasında kötü niyetli girişimlere karşın gerekli tedbirler alınacak. Sandıkların ve oyların güvende olması için çok sayıda sandık görevlisi Pazar günü çalışacak.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Sandıkta resmi görevlilerin yanı sıra müşahitler de görev yapıyor. Müşahitlerle sandık görevlileri arasında bazı farklılıklar bulunuyor. Müşahitler seçim sırasında gözlemci sıfatıyla orada bulunuyor. Seçim sırasında herhangi bir taşkınlığa mahal vermemek için kolluk kuvvetleri de görev yapıyor. Bu sayede seçimler sorunsuz bir şekilde tamamlanıyor ve sandıklar, Yüksek Seçim Kuruluna teslim ediliyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
SANDIK GÖREVLİLERİ NE KADAR ÜCRET ALACAK?
Sandık görevlilerine ne kadar ücret verileceği henüz netleşmedi. Ancak sandık görevlilerinin ücretlerinin hesaplanması için belirli bir yöntem kullanılıyor. Bu yöntemde memur maaş kat sayısı 2000 ile çarpılıyor.
Şu anki memur maaş kat sayısı 0,433684 olarak uygulanıyor. 0,433684x2000 işleminin sonucuna göre 867 TL ödenmesi bekleniyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
SANDIK GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?
Sandık görevlisi olmak isteyenler için başvurular, seçimlerden birkaç hafta önce başlıyor. Sandık görevlileri sandık kurulu görevlisi ve müşahit olmak üzere sınıflandırılıyor. Sandık kurulu görevlilerinin devlet memuru olması gerekiyor. Bu kişiler, Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçiliyor.
Sandık kurulu görevlisi olmak isteyenlerin 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşından büyük olmak da şartlar arasında bulunuyor. Sandık kurulu görevlilerinin herhangi bir partiye üyeliğinin bulunmaması gerekiyor.
Sandık görevlilerinin ilk olarak YSK tarafından verilen eğitimlere katılması isteniyor. Eğitim sonrasında gerekli atamalar yapılıyor. Sandık kurullarına; idare amirleri, zabıtalar, askerler, TBMM üyeleri seçilemiyor.
Müşahitler ise siyasi partiler tarafından belirleniyor. Partiler müşahit listelerini hazırlayarak ilçe seçim kuruluna iletiyor. Ardından kura ile seçim yapılıyor. Müşahitler işlemleri takip ederek gerekli durumlarda itirazlarını iletebiliyor.