İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden biri olan Kız Kulesi’nde restorasyon çalışmaları uzun zamandır devam ediyordu. Binlerce yıldır ayakta kalan kız kulesinin onarılması ve daha dayanıklı bir hale getirilmesi için çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar artık sona erdi. Yeni Kız Kulesi’nin açılışı yarın yapılacak.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Kız Kulesi’nin ne zaman inşa edildiği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Kule, M.Ö. 408’de inşa edildi. Kulenin inşaatı Atinalı General Alkibiadis tarafından yapıldı. Kulenin Fatih Sultan Mehmet Dönemi içerisinde gözetleme amaçlı kullanıldığı biliniyor.
Kız Kulesi’nin esas yapım tarihinin M.Ö. 24 yılına kadar uzandığı düşünülüyor. Kulenin boğazdan geçen gemilerden vergi alınması maksadıyla yapıldığı tahmin ediliyor. Kule, 1509 yılında yaşanan bir depremde yıkılsa da sonradan yeniden yapılıyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
AÇILIŞ, 11 MAYIS 2023 TARİHİNDE YAPILACAK
Kız Kulesi’nde çalışmaların tamamlanmasının ardından açılış, 11 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak. Yenilenen kule, İstanbullular ve turistler tarafından ziyaret edilecek.
Birçok kişi Kız Kulesi’nin ilk ve son hali arasında nasıl farklar olduğunu merak ediyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KIZ KULESİ’NİN ADI NEREDEN GELİYOR?
Kız Kulesi’nin adının nereden geldiği de merak edilen konulardan biri oluyor. Kız Kulesi, zaman içerisinde farklı isimlerle de anılıyor. Avrupa’daki tarihçiler bu kuleyi, Leander Kulesi olarak adlandırıyor.
Antik dönemde kuleye Dana Yavrusu adı veriliyor. Son adı ile Kız Kulesi olarak belirtiliyor. Kız Kulesi hakkında pek çok efsane de bulunuyor. Kralın, 18 yaşına basınca öldürüleceğini öğrendiği kızını kuleye hapsettiği söylenir.
Kral, bu bilgiyi bir kâhinden öğrenir ve kızını saklamaya çalışır. Ancak kehanet gerçek olur ve kız ölür. Başka bir efsane ise Battal Gazi’nin Üsküdar tekfurunun kızına aşık olmasıyla ilgilidir. Tekfur, kızını Battal Gazi’den korumak için Kız Kulesi’ne hapseder. Ancak Battal Gazi, kızı kurtarır. Efsanelerin başrolünde hep kızların olması da Kız Kulesi’nin adının kaynağı olabilir.