Sağlıklı bir vücut için şart olan dengeli beslenme ve hareketli yaşama ek olarak kaliteli uyku da son zamanlarda uzmanların dilinden düşmez oldu. Sağlıklı bir uykunun daha sağlıklı bir beden anlamına geldiğini sıkça dile getiren uzman isimler, uyku esnasında yaşanabilecek olan bazı semptomların ise hastalık belirtisi olabileceğini bildirmeye başladı. Bu kapsamda yapılan son bir araştırmada da uzmanların yapmış olduğu uyarıları destekleyen türden sonuçlar ortaya çıktı.
Son zamanlarda dikkat çeken ve yaygın olarak görülmeye başlamış olan obstrüktif uyku apnesi (OUA) hakkında yapılan son araştırmanın sonuçları bilim dünyasına şaşkınlık verdi. Paris-Cité Üniversitesi'nden Dr. Pauline Balagny ile Avrupa Solunum Derneği Asamblesi Başkanı Profesör Winfried Randerath’in açıkladığı araştırma sonuçları kapsamında uykuda görülebilecek olan bazı semptomlara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. İşte o semptomlar…
“ÇALIŞMAMIZ, OUA'NIN YAYGIN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
Yeni bir araştırma hakkında bilgi veren Paris-Cité Üniversitesi'nden Dr. Pauline Balagny, gerçekleştirdikleri araştırmanın 20.000 yetişkin üzerinde yapıldığını belirtti. Beş kişiden birinin OUA olma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Pauline Balagny, bu kişilerin yalnızca yüzde 3,5’inin tedavi yaptırdığını tespit ettiklerini bildirdi. Açıklamasında, “OUA'nın büyük bir sağlık tehlikesi olduğunu biliyoruz, ancak hastalara bu durum teşhis edilirse, riskleri azaltmak için tedaviler ve tavsiyeler verilebilir” diyen Dr. Pauline Balagny, OUA’nın erkekler, yaşlılar, sigara içenler, fiziksel olarak daha az aktif olanlar ve kalp hastalığı veya depresyonu olan kişilerde daha yüksek oranda görülebileceğini belirtti. Dr. Pauline Balagny açıklamalarının devamında ise şu ifadeler yer aldı:
“Çalışmamız, OUA'nın yaygın olduğunu gösteriyor, ancak etkilenenlerin çoğu, durumlarının farkında değil. Bulgularımız, OUA'nın daha yaygın hale geldiğini öne süren diğer ülkelerdeki araştırmalarla uyumludur.”
“OUA KONUSUNDA FARKINDALIĞI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR”
Konuya ilişkin bir açıklama da Avrupa Solunum Derneği Asamblesi Başkanı Profesör Winfried Randerath’den geldi. OUA’da tedavilerin kilo verme ve alkol alımını azaltma gibi yaşam tarzı değişikliklerini içerdiğine dikkat çeken Profesör Winfried Randerath, geceleri takılan bir maskeye hava pompalayan CPAP makinesiyle de tedavi sürecinin desteklenebileceğini bildirdi. Birçok kişinin horlama ve uyku halinin yaygın semptomlar olduğunun farkında olmadığına da dikkat çeken Profesör Winfried Randerath, açıklamalarını şu şekilde noktaladı:
“OUA konusunda farkındalığı artırmamız gerekiyor çünkü insanlara teşhis konulduktan sonra felç, kalp hastalığı ve diyabet gibi diğer ciddi durumlara yakalanma risklerini azaltmaya yardımcı olacak tedavi ve tavsiyeler verilebilir. OUA erkeklerde daha yaygın olmasına rağmen, bu çalışma kadınlarda da durumu tespit etmede daha iyi olmamız gerektiğini gösteriyor.”