Türkiye’de milyonlarca çalışan ve emekliyi yakından ilgilendiren zam haberleri peş peşe geldi. Özellikle temmuz ayında milyonlarca kişinin maaşına yapılacak zamda 6 aylık enflasyon rakamları belirleyici olacak. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon verilerini beklemeden en düşük maaşlara yapılan zamları duyurdu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Buna göre en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olurken, en düşük memur maaşının ise temmuz ayında 22 bin TL olacağı belirtiliyor. Maaşlara yapılan zamlarla ilgili araştırmalar asgari ücret üzerinde de odaklanıyor. Asgari ücrete temmuz ayında yapılacak ara zamla birlikte özel sektörde pek çok şirket şimdiden zam hazırlığına başladı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
TEMMUZDA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon raporunda SGK ve Bağkur emeklisi için 4 aylık kesinleşen zam oranı yüzde 15.21 oldu. Memur ve memur emeklisinin kesinleşen zammı ise yüzde 13.08 olarak hesaplandı. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre 6 aylık enflasyonun yüzde 21.13 seviyesinde olması bekleniyor. Temmuz ayı ile birlikte yeni asgari ücret ise 10 – 12 bin TL arasında bir rakama çekilecek.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDE MAAŞ ALANLAR DİKKAT
Temmuz ayında maaşlara yapılacak vergi düzenlemesi de merak edilen konular arasında yer alıyor. Seçim sonrası zam oranları ile ilgili şirketlerin hazırlığı sürüyor. Türkiye’de asgari ücret kanunlara dayanırken bunun üzerindeki maaşlarda kanun bulunmuyor. Dolayısıyla asgari ücretin üzerinde maaş alanlar için işveren rızasıyla orantılı artış yapılması bekleniyor.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi asgari ücretin üzerinde maaş alanların maaşlarına yapılacak zam oranının en az enflasyon kadar artış göstereceği kararını verdi. Buna göre işveren işçiye düzenli zam yapmasıyla birlikte enflasyon ve refah payı artışlarını göz önünde bulundurması gerekiyor. Böylelikle asgari ücretten fazla maaş alanların da satın alma gücü korunmuş oluyor.