Türkiye’de milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren detaylar bir kez daha gündeme geldi. Özellikle son dönemde kredi kartı kullanımı ve karttan nakit avans çekimi rekorları kırılıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) son raporunda, bireysel kredi kartı kullanım hacminin 603 milyar lirayı aştığını duyurdu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Bireysel kredi kartı kullanımı 822 milyar liralık olan ihtiyaç kredisi kullanımına yaklaştı. Bu iki kredi türü arasındaki oranlama geçen sene 2 seviyesindeyken bu yıl 1.362ya geriledi. Dolayısıyla bu veriler tüketicilerin kredi kartı kullanımına büyük bir hız verdiğini gösteriyor. Bu artışta, kredi kartı faiz oranının ihtiyaç kredisi faiz oranından daha düşük olması etkili oluyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KREDİ KARTI KULLANIRKEN SIK YAPILAN HATALAR
Kredi kartı limitleri, tüketicinin gelirinin 4 katını geçmeyecek şekilde belirleniyor. Bu limitler tüketicinin kullanabileceği hazır bir nakit fakat kullanım maliyeti bulunuyor. Kredi kartındaki limitten kullanacağınız her bir kuruş borç hanenize yazılacak. “Kartta limit var” diyerek sınırları zorlamadan aylık gelirinize göre harcama yapın.
Kredi kartında hesap kesimi 30 günde 1 yapılır ve sonraki 10 gün ödeme süresidir. Bu sayede müşteri kredi kartının limitini sadece alışverişte kullanıp 40 gün bedava kullanmış olur. Fakat son ödeme günü gecikirse faiz işlenir. Faizler az görünse de zamanında ödeme yapılmadığında kredi notu düşer. Yasal tabine girmemek için borcu zamanında ödemek önemlidir.
SADECE ASGARİ TUTARI ÖDEMENİN ZARARI
Asgari ödeme tutarı, kart limitinin miktarına göre belirlenir. Asgari ödeme dışında kalan tutar için yüzde 1.36’lık akdi faiz işletilir. Asgari borç da ödenmiyorsa asgari tutara kadar olan kısım için gecikme faizi yüzde 1.66 oluyor. Bilinçli bir kredi kartı kullanıcısı, harcamalarını kendi bütçesine göre ayarlar ve kredi kartının asgari tutarı değil dönem borcunu kapatmalıdır.