Dünya genelinde vaka sayısı olarak önemli rakamlara ulaşmış olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı harekete geçen Ankara Üniversitesi, Prof. Dr. Aykut Özkul öncülüğünde yeni aşı çalışmasını başlattı. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) desteğiyle yerli aşı geliştirme çalışmalarına başlayan Ankara Üniversitesi, aldığı 10 milyon TL’lik bilimsel ve mali destek ile yerli KKKA aşısının geliştirilmesine yönelik çalışmalarının startını verdi.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Projeye ilişkin rektörlük binasında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, Türkiye’de özellikle yaz aylarında artan KKKA ile mücadele için yerli bir aşı çalışmasının şart olduğunu hatırlatılan toplantıda açıklamalar Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Prof. Dr. Aykut Özkul olmak üzere peş peşe geldi. İşte o açıklamalar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
PROF. DR. ÜNÜVAR: “BU ÇALIŞMANIN GURURUNU HEP BİRLİKTE YAŞAYACAĞIZ”
Covid-19 aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin de KKKA açısı çalışmalarına katkı sağladığını bildiren Prof. Dr. Ünüvar, “Aykut Özkul hocamız Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı yerli aşının geliştirilmesi için yoğun bir akademik, araştırma-geliştirme çalışması içerisinde. TÜSEB, Aykut hocamızın bu çalışmalarına bilimsel ve mali destek sağladı.
Bugün yerli KKKA aşısı geliştirilmesine ilişkin bir başarı hikayesinin inşallah ilk satırlarını kuvvetli bir şekilde yazdığımız projenin tanıtım toplantısındayız. TÜSEB'e bu çerçevede gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu. Açıklamalarını sağlık teknolojilerini geliştirme hedefinde olduklarını bildirerek sürdüren Prof. Dr. Ünüvar, şunları söyledi:
“Savunma sanayindeki başarı hikayelerini hep gururla konuşuyoruz. Sağlık teknolojilerinin geliştirilmesinde de devletimizin büyük desteği var. Aykut hocamızın bu çalışması inanıyorum ki başarıya ulaşacak. Ülkemizin mayıs ayından sonbaharın sonuna kadar gündeminde olan önemli bir hastalığı inşallah gündemden çıkartacak bu çalışmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız. Bu çalışmanın parçası olmaktan çok büyük gurur duyuyoruz.”
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
PROF. DR. ÖZKUL: “BU VAKALARIN YÜZDE 5'İNİ MAALESEF KAYBETTİK”
Ekipte yer alan Prof. Dr. Aykut Özkul ise KKA hastalığına ilişkin önemli verilerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi. Hastalığın önemli boyutlara ulaştığını bildiren Prof. Dr. Özkul, “KKKA, Türkiye'de yaklaşık yüzde 5 mortalite ile seyrediyor. İki yıllık dönemde biraz Covid-19'un gölgesinde kaldı ama 2002'den beri hastalıkla mücadele ediyoruz. En üst düzeyde vaka sayılarına, geçtiğimiz 2 yıl içinde ulaşıldı. Ülkemizde hastalık yaklaşık 1400 vakayla seyretti ve bu vakaların yüzde 5'ini maalesef kaybettik” diyerek, veri de paylaştı.