Dünyanın son üç yılını adete felce çeviren koronavirüs ya da COVID-19 olarak bilinen bulaşıcı hastalık, 2019 yılının aralık ayında ilk kez Çin’de tespit edilmişti. 2022 yılının Mart ayında tüm dünyaya yayılan salgın yaşattığı zor günlerin ardından geliştirilen aşılar ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve yerel sağlık kuruluşlarınca kontrol altına alındı. Şimdilerde acil halk sağlığı riskinde bulunmayan koronavirüs için yapılan aşılara ilişkin tartışmalar devam ederken; DSÖ’den konuyla ilgili yeni bir açıklama geldi.
Dünya üzerinde geliştirilen pek çok aşı, koronavirüse karşı tüm ülkelerde kullanıldı. Aşıya erişim şimdilerde epeyce artmışken; koronavirüs aşılarının yıllarca denenmemiş olmasına karşın sağlık dünyasından da pek çok tepki gelmişti. Bunun üzerine davalara bile konu olan koronavirüs aşılarına ilişkin tartışmaya son noktayı koyan DSÖ oldu. DSÖ, bugün koronavirüs aşıları hakkında açıklama yaptı. İşte o açıklama…
KORONAVİRÜS AŞILARI PEK ÇOK MAHKEMEYE KONU OLDU
Yarattığı yan etkiler nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde tartışma yaratan ve yerel mahkemelerin davalarına konu almaya başlayan koronavirüs aşısında son açılan davalarda Alman hükümet, yan etki gören yurttaşlarına ömür boyu ödeme yapmayı kabul etmişti. Mahkemelerin bazıları devam ederken, koronavirüse karşı aşıların koruyucu olup olmadığına ilişkin de bir tartışma başlamıştı. Bu tartışmaları bitirecek bir açıklama yapan DSÖ’nün Covid-19 Aşı Bileşimi Teknik Danışma Grubu, yaptığı toplantının ardından yazılı açıklama gerçekleştirdi. Koronavirüs aşı formülasyonlarının bileşimi hakkında tavsiyelerde bulunan grup, aşının işe yarayıp yaramadığına da açıklık getirdi.
KORONAVİRÜS AŞILARINA İLİŞKİN DSÖ’DEN AÇIKLAMA GELDİ
Her an bir yeni varyantı ortaya çıkmaya başlamış olan koronavirüste aşıların koruyuculuğunun devam ettiğini bildiren DSÖ’nün çalışma grubu, aşılanmayı ve aşı ile koronavirüsten korunmayı bir kez daha tavsiye etti. Söz konusu açıklamada ise, “Mevcut Covid-19 aşıları, ciddi hastalık ve ölüme karşı yüksek düzeyde koruyucu olmaya devam ediyor. Aşı bileşiminin güncellenmesi, virüsün ve dolaşımdaki varyantların gelişimini hesaba katıyor ve semptomatik hastalığa karşı korumayı iyileştirmeyi amaçlıyor” ifadeleri yer aldı.