Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2019 yılının son ayından bugüne kadar, dünyaya zorlu anlar yaşatan koronavirüs ya da Covid-19 pandemisinin ‘acil halk sağlığı tehdidi’ olmaktan çıktığını bildirmişti. Pandemi ilanını henüz sona erdirmemiş olan DSÖ, bunun için yıl sonuna işaret ederken; dünyanın pek çok yerinde yeni hastalıklar vaka sayısı açısından yükselişe geçti. Bunları hatırlatan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Şenol’sa önemli uyarılarda bulundu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Hala üç dakikada bir, birinin ölümüne neden olan Covid-19 pandemisinin etkileri ve yayılma hızı her ne kadar yavaşlamış olsa da zorlu günler yaşatan bu pandemi, tarihin gördüğü 17’nci salgın hatalık olarak kayda geçti. Bu pandemiye ilişkin bir kitap da kaleme almış olan Prof. Dr. Esin Şenol, Diken’e pandemi sürecine ilişkin notlarından bahsedip, yeni pandemilere karşı uyarılarda bulundu. İşte detaylar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“TÜR BAŞINA 20 VİRÜS OLDUĞU HESAPLANIYOR”
Yeni pandemilerin kapıda olabileceğini bildiren Prof. Dr. Şenol, konuya ilişkin açıklamasında; “Sayıları 10 üzeri 31, atmosferde kaplayacakları yer ise 100 milyon ışık yılıyla ifade ediliyor. Virüsleri taşıyan 50 bin aracı hayvan olduğu biliniyor. Tür başına 20 virüs olduğu hesaplanıyor. Buna göre bir milyon virüs potansiyel olarak bize sıçrayabilir. İnsanın hayvanlarla yakın ilişki, duyarlı olduğu ve tanışmadığı yeni etkenlerin (virüs) insanlara sıçrayıp, insanlardan insanlara geçme kapasitesini geliştirebilmesine zemin hazırlayabilir. Karşılaşmalar insandan insana yayılmaya dönüşürse pandemi potansiyeli taşıyor” diye konuştu.
Özellikle kuş gribinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Şenol, önümüzdeki pandemiler için ise, “Agah Aydın’ın (psikiyatri uzmanı) bir sözü var, ‘İnsan her afetten cehaletle çıkar’ diye. Ona katılıyorum. Bu pandeminin hasaları, bir 10-20 sene sonra çok daha iyi anlaşılacak. Unutulması gereken şeyler var. Ama pek çok not aldık. Hazırlıklarını yapabilenler gelecek pandemileri çok daha hafif atlatabilecekler” açıklamasında bulundu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“KORKUNÇ SOSYAL TRAJEDİLER YAŞANDI”
Yaşanan pandeminin etkilerine ilişkin de konuşan Prof. Dr. Şenol, Türkiye’nin pandemiyi kötü yönettiğini; “Bu sürecin mutlaka ele alınması gerekiyor. Bazı kişiler pandemiden zengin oldu. Aşı seçiminden tutun, zorla verilen ilaçlara kadar büyük karlar elde edildi. Korkunç sosyal trajediler yaşandı. Hatta trajediler birbirini aratacak hale geldi. Sosyal ve ekonomik destek bakımından o kadar kötü davrandı ve o kadar kırılgan bıraktı ki genç insanlar, sanatçılar intihar etti.
Genç insanlar intihar, esnaf iflas etti” ifadelerini kullandı. Son olarak koronavirüsün yaşattıklarını hatırlatan Prof. Dr. Şenol, “Korkunç sosyal trajediler yaşandı. Çok boyutlu trajediler yaşandı. Trajediler birbirlerini aratacak hale geldiği için de unutuyoruz. Kötü yönetilmiş pandeminin, ekonomi ve sağlık sistemi üzerine etkisi büyük” dedi.