Bitkilerin şifa saçtıkları aslında çok da yeni bir haber değil. Modern tıbbın gelişiminden önce var olan alternatif tıpçılar tarafından kullanılan bitkiler ve bitki yaprakları, pek çok hastalığa ilaç olmuş. Öyle ki, günümüze kadar taşınan bazı bitkilerin çayları bile yapılarak, mutfağımıza çoktan girmiş durumda. Bu bitkilerden biri olan çınar ağacının yaprağı da tam bir şifa deposu olarak anılıyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Çınar Platanaceae (Çınargiller) familyasına ait olan ve ülkemizde yaygın olarak Doğu Çınarı (Platanus orientalis) olarak adlandırılan türünün yetiştiği çınar ağacının yapraklarının pek çok faydası bulunuyor. Özellikle gölgesinin çok sevildiği çınar ağacı, uzun ömürlü olması nedeniyle ‘anıt ağaç’ olarak da adlandırılıyor. Çınar yaprağının faydaları ise saymakla bitmiyor. Peki çınar yaprağının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? İşte çınar yaprağının faydaları…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
ÇINAR YAPRAĞININ PEK ÇOK FAYDASI BULUNUYOR
Çınar yaprağının başta kemik ve eklem sağlığını koruma gibi vücuda pek çok faydası bulunuyor. Kireçlenmeleri azaltan bu yaprak, aynı zamanda romatizma ağrılarının azaltılmasında da vücuda yardımcı oluyor. Aynı zamanda hücre yenileceği özelliği olması nedeniyle yanık olan bölgelere sürülmesi tavsiye edilen yapraklardan biri olan çınar, cildi uyandırdığı gibi cildin temizlenmesine, yaraların iyileşmesine ve cilt hücrelerinin yenilenmesine de destek sağlıyor. Sık sık ödem attırıcı karışımlar içerisinde kullanılan çınar yaprağı, diş ile diş eti hastalıklarına karşı ve epilepsi semptomlarının azaltılmasına ilişkin de tavsiye ediliyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
ÇINAR YAPRAĞINI DOĞRU KULLANMAK GEREKİYOR
Çınar yaprağından tam bir fayda elde etmek için çınar yaprağını doğru kullanmak gerekiyor. Bunun için çınar yaprağını çınar ağacından toplayarak ya da bir yerden satın alarak işe başlayın. Doğadan geldiği için birçok bakteri ve mantar barındırabilecek olan çınar yaprağını kullanmadan önce nem olmayacak şekilde bir ortamda ve bir bezin üzerinde kurutun. Ardından kurutulan çınar yapraklarını kaynamakta olan 1 bardak suya ekleyin ve 1 dakika kadar kaynattıktan sonra demlenmesi için bir kenara alın. Öte yandan ılık olarak tüketilmesi önerilen çınar yaprağı çayının 15 gün içtikten sonra 3-4 gün kadar ara verilip, yeniden içilmesi tavsiye ediliyor.