Son dönemlerde mimaride önemli bir yer edinmeye başlamış olan cam balkonlar, yaz ve kış aylarında balkon kullanımını rahatlatması nedeniyle, kısa süre içerisinde popüler olmuştu. Özellikle de pandemi döneminde talebin arttığı cam balkonlar, ev alanlarını genişletmek için de çok sık kullanılmaya başlandı. Bu konuya ilişkin açılan bir davayı karara bağlayan Yargıtay, beklenmedik bir hükme imza attı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Bina balkonlarının dış cepheden pay almasına ilişkin açılan bir davayı karara bağlayan Yargıtay, emsal oluşturacak bir karara imza attı. Balkonlarda tadilat ve değişimlerde mutlaka apartmanda yaşayan kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini hükmeden Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı kararı yayınladı. İşte o karar
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YARGITAY CAM BALKONLARLA İLGİLİ KARARINI VERDİ
Cam balkonların dışarıdan pay almasında kat maliklerin hakkı olduğuna karar veren Yargıtay, aldığı kararı yayınladığı dilekçede; “Davacı vekili dava dilekçesinde, davalıya ait 42 numaralı bağımsız bölümde projeye aykırı olarak kapatılan açık balkonun eski hale getirilmesini istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19.maddesinin birinci fıkrasında kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecbur oldukları belirtildikten sonra ikinci fıkrada da kat maliklerinden birinin bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramayacağı öngörülmüştür” ifadelerini kullandı. Kararının devamında gerekçesine ilişkin somut tespitlere yer veren Yargıtay, cam balkon yaptırırken, rıza alınmasını gerektiğini açık bir şekilde beyan etti.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
MALİKLERİN RIZASININ ŞART OLDUĞUNU BİLDİRDİ
Cam balkonun daireyi genişletmesi halinde kat maliklerinden rızanın alınmasının şart olduğuna karar veren Yargıtay, kararın devamında; “Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden, özellikle bilirkişi raporu içeriğinden; davalıya ait bağımsız bölümün mutfağa bağlantılı balkonunun mutfakla balkon arasındaki kapı, pencere ve duvarının kaldırılarak mutfakla birleştirildiği, balkonun PVC malzemeyle kapatıldığı anlaşılmaktadır.
Bilirkişinin yerinde saptadığı sistem, Yargıtay uygulamalarında da kabul edildiği gibi sabit eser niteliğinde olup bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan yapılamayacağı gibi balkonu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte olması veya tek parçadan ya da birkaç parçadan oluşması, bina statiğini etkilememesi, çevreye zarar vermemesi sonucu değiştirmez. Saptanan bu durum karşısında balkonun projeye aykırı olarak kapatılması nedeni ile eski hale getirilmesine karar verilmesi gerekirken, balkonun daire içine alınmak sureti ile kullanılmasının ruhsata tabi olmadığı, ana taşınmazdaki kat maliklerinin %90'ının aynı yöntemle değişiklik yaptığı, değişikliğin diğer maliklere zarar vermediği ve ana yapının statiğini tehlikeye maruz bırakacak nitelikte olmadığı gerekçeleri ile talebin reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir” şeklindeki ifadelere yer verdi. Yargıtay’ın bu kararının bu alandaki davalara emsal olması bekleniyor.