Günümüzde pek çok ülkede günde 8 saat olan mesai süresinin aşağı çekilmesine yönelik yeni uygulamalar yapılıyor. Bu süreçte Türkiye’de de mesai saatlerinde düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak ediliyordu. “Çalışma saatleri 6 saat mi olacak?” ve “ Mesai saatleri düşüyor mu?” soruları araştırma konusu olurken kritik açıklamalar geldi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son dönemde gündem olan mesai saatlerinde yeni düzenleme konusuna açıklık getirdi. Birçok ülkede mesai saatleri yeniden düzenleme kapsamında 6 saate indirildi. Özellikle 1 Mayıs işçi bayramında da sık sık konuşulan mesai saatleri düzenlemesi hakkında Bakan Bilgin’den açıklama geldi.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
MESAİ SAATLERİ DÜŞECEK Mİ?
Bakan Bilgin, mesai saatleri hakkında daha önce bir konuşma yaptığını hatırlatarak “Ertesi gün çalışma gününü kaça düşürüyorsunuz? sorusu ile karşılaştım. İngiltere biliyorsunuz önce 6 saat sonra 5 saat pilot uygulamalar yaptı. İngiltere'de 5 saat ile ilgili çalışma neticelenmedi ama 6 saat neticelendi. Türkiye’de bu konuda sektörel düzeyde farklılaştırarak bu çalışma sürelerindeki etkililiği ve verimliliği değerlendiren çalışmalar yapılması lazım.” dedi.
Bu tür düzenlemelere acil olarak ihtiyaç duyulduğunu belirten Bakan Bilgin, “Bunun üzerine Çalışma Bakanı çalışma süreleri azalacak diye haberler çıktı. Ama bizim böyle bir hazırlığımız var. Bu çalışmayı yapalım. Hangi sektörlerde çalışma süreleri; Adam 8 saat çalışıyor ama verimliliği çok düşük. 5 saat çalışsa belki daha verimli olacak.” ifadelerini kullandı.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Bu konu hakkında düzenleme hazırlığında olduklarını belirten Bakan Bilgin OECD toplantısında konuşulanları aktardı. Çalışma Bakanı, toplantıda hangi kadroların kaç saat çalıştığı tartışmasına dikkat çekerek “Ben de demiştim: Türkiye'de 8 saat çalışma var ama dünyanın pek çok yerinde var. Avrupa'da biraz 7 saat uygulamaları var. Sektörel eksende bakmak lazım. Tüm sektörlerde emek verimliliği aynı değil.” şeklinde konuştu.