Emsal karar, daha önce verilmiş bir mahkeme kararıdır ve bu karar, aynı ya da benzer nitelikteki dava ve uyuşmazlıklarda hakim ve mahkemeler için rehberlik etme amacı taşır. Bu kararlar, hukukun tutarlı ve adil bir şekilde uygulanmasını sağlar.
Yargıtay'ın vermiş olduğu emsal kararlar, Yargıtay'ın bir üst mahkeme olarak olayları değerlendirdiği ve bir çeşit yorumda bulunduğu kararları ifade eder. Bu kararlar, alt mahkemeler için bir tür yol gösterici olabilir, bu nedenle benzer davalarda Yargıtay'ın emsal kararlarına bakılır. Ancak, emsal kararlar zorunlu bir hüküm değildir ve mahkemeler emsal kararlara aykırı hüküm verebilirler. Eğer mahkeme emsal karara aykırı hüküm verirse, bu durumu gerekçesinde açıklaması gerekmektedir.
Yargıtay emsal kararları, hukuki süreçlerde tutarlılık ve öngörülebilirlik sağlar. Bu, hukukun adalet ve eşitlik ilkesini güçlendirir, çünkü benzer durumlar benzer şekilde çözümlenir ve bir durumdan diğerine keyfi olarak değişmez. Ayrıca, Yargıtay kararlarının emsal olarak kullanılması, hukukun gelişimine ve modernleşmesine yardımcı olur.
Yargıtay'dan Emsal Tapu Kararı: 14 Milyonluk İpoteği Kaldırdı...
Yargıtay’ın emsal niteliğindeki kararına ilişkin yeni bir metin yayınlandı. 2011 yılında satın aldığı daire için kredi kullanıldığını, krediyi kullananın müteahhit olduğunu, ancak bankanın kendi tapusuna ipotek koyduğunu söyleyen Prof. Dr. Sedef Atmaca, yargı yoluna başvurdu. Yaşanan ipoteğin iptali için tapu iptal ve tescil davası açan Prof. Dr. Atmaca’yı haklı bulan mahkeme hem müteahhit hem de bankayı haksız buldu. Evini alıp da tapusunu alamayanlar için örnek teşkil edecek olan bu kararın ayrıntıları yayınlanan karar metni ile ortaya çıktı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin onama kararı verdiği dava için duruşmalar 5 yıldır devam ediyordu. Dairesinin tapusunu üzerine alamayan Prof. Dr. Atmaca, Emay İnşaat AŞ’nin Ataşehir İçerenköy’de inşa edeceği ‘Kentplus Centrium Tower’ projesinden satın aldığı daire için 155 bin TL’lik bir bedel ödedi. 2013 yılında dairesini alan Prof. Dr. Atmaca, sık sık talepte bulunsa da şirket tapu devri bir türlü gerçekleştirilmedi. Bunun üzerine başlayan mahkemelere son noktayı Yargıtay koydu. İşte Yargıtay’ın emsal niteliğindeki o kararı…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
TAPUSUNU ALABİLMEK İÇİN YARGIYA BAŞVURDU
Maltepe Tapu Müdürlüğü’ne gittiğinde memurun kendisine “Sizin daireniz bankaya ipotekli. Üzerinde 14 milyonluk ipotek var” demesi üzerine durumdan haberdar olan Prof. Dr. Atmaca, şirket ve müteahhit ile sorunu çözmeye çalışsa da çözemedi. Turkland Bank AŞ’ye karşı ‘Tapu iptal ve tescil’ davası açan Prof. Dr. Atmaca, aynı zamanda tapu devri için de başvurularda bulundu. İstanbul Anadolu 3. Tüketici Mahkemesi’nin baktığı davada Emay İnşaat AŞ, “Davacı haksız ve kötü niyetli. Dava zamanaşımına uğramış.
Davanın reddine karar verilsin. İpoteği tesis ettiğimiz süreçte tapu kaydında herhangi bir şerh mevcut değildi. Haksız ve yasal dayanaktan yoksun davanın reddi ile yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ediyoruz” diyerek kendisini savunsa da sonuç Prof. Dr. Atmaca’dan yana çıktı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YARGITAY HEM BANKAYI HEM MÜTEAHHİTİ HAKSIZ BULDU
Davanın kabulüne karar verilmesinin ardından Emay İnşaat adına kayıtlı tapunun iptaline ve tapunun davalıya geçmesine karar verildi. İtiraz üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi devreye girdi. İtirazı esastan reddeden mahkemenin ardından net karar geçtiğimiz gün verildi. Hem bankayı hem de müteahhitti haksız bulan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, aldığı kararda ise; “Banka, kredi verirken sadece tapu kayıtları ile yetinmemeliydi. Dairede yaşayan olup olmadığına bakılması gerekirdi.
Bu konuda bir ekspertiz raporu yok. Bankanın, bu işlemi yapmadan kredi vermesi ve ipotek koydurması ticaret hayatı ile bankacılık uygulamasının gerekleri ile bağdaşmıyor. Banka, gerekli özen yükümlülüğünü yerine getirmedi. Çok daha düşük krediler için bile eksper görevlendiren kredi kuruluşlarının, söz konusu olan bir inşaat şirketi olduğu için daha titiz bir araştırma yapması gerekirdi” ifadelerini kullandı. Böylelikle daire üzerindeki ipotek kalktığı gibi dairenin tapu tescili de gerçekleştirildi.