Geçmişten bugüne oldukça önemli olan pek çok inanış, birçoğumuzun ‘uğur’ ve ‘uğursuzluk’ kavramları üzerinde belirleyici oldu, nitekim olmaya da devam edecek. Bu nedenle bazı durumların tesadüfi olup olmadığına ilişkin merak da hep sürecek. O konulardan biri ise Milli Piyango’nun çekilişlerin her ayın 9, 19 ya da 29’unda gerçekleştiriyor oluşu. Milli Piyango’nun çekiliş tarihini değiştirmek istememesinin ardındaki neden ise yıllar sonra bir kitap ile ortaya çıktı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Bugün Independent Türkçe yazarı Ali Kemal Erdem, “Milli Piyango neden 9, 19 ve 29'unda çekiliş yapıyor? Salı gününe ‘uğursuz’ denmesiyle İstanbul’un fethinin ilgisi ne?” başlıklı bir köşe yazısı yayınladı. Köşe yazısında, “Araştırmacı yazar Ergün Veren’in Anadolu Halk Takvimi kitabında binlerce yıllık geçmişi olan ve günümüz insanı arasında da yaygın olan uğur ve uğursuzluk inanışı incelendi. Kitapta milli piyango çekilişlerine de vurgu var” ifadelerini kullanan yazar, söz konusu kitaba gönderme yaparak, değişmeyen Milli Piyango tarihlerine dikkat çekti. İşte o köşe yazısı…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“ESKİ TÜRK TAKVİMİ’NE GÖRE 9, 19, 29 GÜNLERİ UĞURLUYDU”
Geçmişten bugüne ‘uğur’ ve ‘uğursuzluk’ kavramlarının önemli olduğuna değinen Ali Kemal Erdem, yazısında; “Geçmişte nasıl hükümdarlar bir sefere çıkarken kendilerince uğurlu olarak bildikleri günleri seçerken günümüzde de kimi spor takımlarının önemsedikleri maçlar öncesinde kendilerine uğur getirdiğine inandıkları ve ‘Totem yapmak’ olarak adlandırdıkları davranışları gösterdikleri görülüyor” ifadelerine yer verdi. Ardından bahsettiği kitaptaki referanslardan bahseden Erdem, şunları söyledi:
“Araştırmacı yazar Ergün Veren’in Doğan Kitap’tan çıkan ‘Anadolu Halk Takvimi’ adlı kitabında halk arasında mevsim değişimleriyle ilgili yapılan adlandırmalar kadar geçmişten günümüze uğurlu, uğursuz görülen günlere dair de bilgiler veriliyor. Veren kitabında M.Ö. 8 yüzyılda antik Yunan’dan başlayarak farklı kültürlerdeki uğurlu ve uğursuz günlere dair örneklere de yer verdi. Eski Türk Takvimi’ne göre 9, 19, 29 günleri uğurluydu.”
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“YILDIZ KÜMESİNİN HİÇ GÖRÜLMEDİĞİ 9, 19, 29 İSE UĞURLU GÜNLER KABUL EDİLİR”
Türk kültürünün ‘Sekiz Yulduz Ahkamı’na göre hareket ettiğini söyleyen bilim insanlarının olduğunu söyleyen Ali Kemal Erdem, “Ancak Türk kültürüne göre uğurlu uğursuz günlere bakacak olursak Veren, Prof. Dr. Osman Turan’ın ‘Oniki Hayvanlı Türk Takvimi’ kitabına dayanarak eski Türk kültüründe ‘Sekiz Yulduz Ahkamı’ inanışı olduğuna dikkat çekti.
Bu inanışa göre ‘Sekiz Yulduz’ denilen bir yıldız kümesi vardır ve bu uğursuzdur. Gemiciler onu iyi tanırlar, söz konusu yıldız kümesi hangi yöndeyse oraya sefer ya da yolculuk yapılmaz” dedi. Erdem, söz konusu inanışın detaylarını bildirdiği yazısının kalan kısmını ise şu şekilde noktaladı:
“Bu yıldız kümesinin hiç görülmediği 9, 19, 29 ise uğurlu günler kabul edilir. Veren kitabında Milli Piyango’nun her ayın 9,19 ve 29’unda çekildiğine dikkat çekti. Veren, Milli Piyango’ya yazılı olarak iki kere bugünlerin çekiliş günü olarak seçilmesinin ‘Sekiz Yulduz Ahkamı’ inanışıyla alakalı olup olmadığını sorduğunu ancak cevaplandırılmadığını kaydetti. Veren buna karşın bugünlerin belirlenmesinde bu inanıştan etkilenilmiş olmasının olası olduğunu iddia etti. Veren kitabında Kemal Özergin’in yıllar önce İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi’nde araştırma yaparken bulduğu 17. yüzyılın başlarında yazılan bir kitaba da atıf yaptı. Bu kitapta uğurlu ve uğursuz günler sayılıyordu. İşte 400 yıl önce yaşayan atalarımıza göre hangi gün ne yapılırsa hayırlı olurdu.”