Yüzyıllar boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan ülke topraklarımızdan çok çeşitli efsaneler yükselmektedir. “Şehir efsaneleri” olarak nitelendirilen, herhangi bir kanıtı olmamasına rağmen yüzyıllardır süren geleneklere bağlı olarak devam ettirilen o inanışlar, günümüzde de sık sık gündeme gelmektedir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı olan Taşlıca köyü de bir efsane ile sık sık gündeme gelmektedir. Çok eski zamanlardan bu yana köy halkı tarafından inanılan o hikaye, “Gelin kayası efsanesi” ismi ile bilinir. Peki, gelin kayası efsanesi nedir? İşte ayrıntılar…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
GELİN KAYASI EFSANESİ NEDİR?
Başkent Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı olan Taşlıca köyünde kuşaktan kuşağa aktarılan pek çok efsane bulunur. O efsanelerden biri de gelin alayının davul ile geçişi esnasında taş kesildiğidir. “Gelin kayası efsanesi” olarak nitelendirilen bu durum, senelerdir köy halkı tarafından taze tutulmaktadır.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
DAVUL ÇALMIYORLAR!
Gelin kayası efsanesi sebebi ile senelerdir köy içerisinde davul çalmaktan çekinen vatandaşlar, köyde türbesi bulunan Oruç Gazi’nin davul sesinden rahatsız olacağına inanıyorlar. Ayrıca köylüler, köy sınırları içerisinde davul çalınması durumunda başlarına mutlaka bir felaketin geleceğine de inanıyorlar.
Gelin kayası efsanesi ile ilgili konuşan Taşlıca Köyü Muhtarı Kadir Özdemir, köyde davul çalınması gibi bir durumun asla söz konusu olmayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Oruç Gazi bir gün davulcular geçerken ‘Ben davul sesinden rahatsız oluyorum, davulcuları salmayın” diyor. O öyle dedikçe davulcu daha da çok çalıyor. Mübarek onlara ‘Taş olarak kalın’ diyor. Gelin alayı taş oluyor. Bizim köyümüzün sınırlarına girildiği an itibari ile hiçbir düğün sahibi davul çaldırmaz.”