İnsan boyu, büyüme plağının kapanmasıyla ergenliğin sonuna doğru genellikle sabitlenir ve bu genellikle kızlarda 14-18 yaşlarında, erkeklerde ise 16-20 yaşları arasında gerçekleşir. Ergenlikten sonra, boy uzaması genellikle durur çünkü kemiklerin uçlarındaki büyüme plağı tamamen kapanır.
Ancak boyun uzunluğu genellikle genetik ve beslenme gibi birçok faktöre bağlıdır. Boyunuz genetik faktörlerle büyük ölçüde belirlenir, ancak çocukluk ve ergenlik döneminde sağlıklı ve dengeli bir beslenme de boy uzamasına katkıda bulunabilir.
35 ve 40 yaşından sonra, boyun kısalmasına neden olabilecek bazı faktörler vardır. Bunlar arasında kemik yoğunluğunun azalması, omurga disklerinin su kaybı ve genel kas tonusunun azalması bulunur. Ancak bu değişiklikler genellikle yavaş ve sürekli bir süreçtir ve birkaç on yıl boyunca sadece birkaç santimetrelik bir fark yaratabilir. Sağlıklı yaşam tarzı uygulamaları bu değişikliklerin etkisini azaltabilir.
Yaş ilerledikçe vücutta bazı değişimler meydana geliyor. İlk olarak ortaya çıkan belirtilerden biri saçların beyazlaması oluyor. Beyazlayan saçlara kırışan cilt eşlik ediyor. Esnekliğini kaybeden ciltte sarkma da meydana geliyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Yaşlanmanın psikolojik etkileri de bulunuyor. Kişiler, daha olgun bir hale geliyor. Ancak dış görünümde meydana gelen değişimler için bazen bu olgunluk yeterli olmuyor. Pek çok kişi, daha genç görünmenin yollarını arıyor. Yaşlanmanın etkilerinden birinin de boyun kısalması oluyor. Boy kısalması sorunu herkeste ortaya çıkmıyor. Bilim adamları, bu durumun normal olduğunu, bazı etkenlerden kaynaklı olarak boy kısalması olabileceğini belirtiyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
BİRKAÇ SANTİMDEN AZ KISALMA, NORMAL KABUL EDİLİYOR
Harvard Medical School’dan Dr. Douglas Kiel, birkaç santimi bulmayan kısalmaların normal olduğunu dile getirdi. Ancak daha fazla kısalmanın farklı bir sebepten kaynaklandığını ve altında yatan nedenin bulunması gerektiğini ifade etti.
Yaşlandıkça kısalma konusunda araştırma yapan bir diğer bilim adamı da Thomas Jefferson Üniversite Hastanesi omurga ve periferik sinir cerrahisinden Dr. James Harrop oldu. Harrop, erkeklerin her yıl %0,02 oranında kısaldığını belirtti. Kadınlarda bu oranın %0,1 olduğu açıklandı. Bu oranlar kişiye bağlı olarak değişiyor.
Dr. Douglas Kiel, insanların yaşları ilerledikçe kamburlaştığını belirtti. Dik durulduğunda aslında boyun aynı olduğunu söyledi. Ancak dik durmak mümkün olmadığı için insanlar kısaldığını düşünebilir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YAŞLANDIKÇA KAS LİFLERİ KAYBOLUR
Dr. Kiel, yaşlandıkça kasların bir kısmının kaybolduğunu ifade etti. Aynı zamanda kifozun yani hafif eğriliğin daha belirgin hale geldiğini belirtti. Bu nedenle boyun kısaldığını söyledi. Çok fazla kısalma halinde kas kaybının daha şiddetli olduğu düşünülebilir.
Dr. Kiel yaşlandıkça omur gövdelerinin ezildiğini belirtti. Hatta bazen bu gövdelerin kırıldığını ifade etti. Omur gövdelerinin kırılması halinde boyun daha da kısalacağını söyledi. Osteoropozu olanlarda bu sorunun daha fazla yaşanacağı da Dr. Kiel tarafından ifade edildi.
Haberin Önemli Detayı ve Foto Haber İçin Diğer Sayfaya Geçiniz…
35 ve 40 yaşından sonra boy kısalır mı?
35 ve 40 yaşından sonra boy kısalır mı?
40 yaşından sonra insan boyunda belirgin bir kısalma olabilir. Ancak bu genellikle çok hızlı bir süreç değildir ve birkaç on yıl içinde sadece birkaç santimetrelik bir değişiklik olabilir. Bu kısalma genellikle kemik yoğunluğunun azalması, intervertebral disklerin (omurganın arasındaki 'amortisör'ler) suyunu kaybetmesi ve kas tonusunun genel olarak azalması nedeniyle meydana gelir. Ayrıca duruş bozuklukları da boyda kısalma hissi oluşturabilir.
Ancak, sağlıklı bir yaşam tarzı, düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve düzenli tıbbi kontrol, yaşla birlikte gelen bu tür değişikliklerin etkisini azaltabilir.