Diş sararması genellikle aşağıdaki faktörlerden kaynaklanabilir:
Gıdalar ve İçecekler: Çay, kahve, kırmızı şarap ve koyu renkli meyve suları gibi bazı içecekler dişleri lekeleyebilir. Aynı şekilde, bazı meyve ve sebzeler (örneğin, üzüm ve ıspanak) da dişlerde leke oluşumuna yol açabilir.
Tütün Kullanımı: Sigara ve puro gibi tütün ürünlerinin kullanımı, dişlerde belirgin bir sararma ve leke oluşumuna neden olabilir.
Ağız Hijyeni: Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak, plak oluşumunu azaltır ve dişlerinizi beyaz tutmaya yardımcı olur. Yetersiz ağız hijyeni diş sararmasına yol açabilir.
Yaş: Yaşlandıkça, dişlerin dış tabakası (mine) aşınır ve dişlerin daha sarı iç tabakası (dentin) ortaya çıkar.
Belirli İlaçlar: Tetracycline, doxycycline, yüksek tansiyon ilaçları ve antipsikotikler gibi bazı ilaçlar diş sararmasına neden olabilir.
Hastalık veya Tedavi: Bazı hastalıklar diş sararmasına neden olabilir. Özellikle çocukluk döneminde geçirilen belirli enfeksiyonlar veya yüksek ateş, diş gelişimini etkileyebilir. Ayrıca, belirli kemoterapi ve radyasyon tedavileri de dişleri sarı veya kahverengi hale getirebilir.
Florid: Diş macunları ve ağız gargaraları gibi florür içeren ürünlerin aşırı kullanımı (florosis), özellikle çocuklarda diş sararmasına neden olabilir.
Tüketilen yiyecek ve içecekler, dişlerin fırçalanmaması, sigara alışkanlığı vb. nedenlerle dişler sararabiliyor. Sararan dişler konuşurken ya da gülerken kötü bir görüntü ortaya çıkmasına yol açıyor. Dişlerde meydana gelen sararma nedeniyle pek çok kişi gülerken ya da konuşurken ağzını kapatmak zorunda kalıyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Dişlerde meydana gelen lekelerin pek çok çeşidi bulunuyor. Diş minesinin dışında oluşan lekeler, dış lekeler olarak belirtiliyor. Bu lekeler; yanlış beslenme, alkol, çay ve sigara tüketimi kaynaklı olabiliyor. Bu lekelerden kurtulmak için leke giderici diş macunu kullanılabiliyor.
Diş gelişim dönemindeki ilaç kullanımı ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak iç lekeler ortaya çıkıyor. Bu lekeler için diş beyazlatma işlemi yapılıyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
SİGARA LEKELERİNİ TEMİZLEME
Sigara içenlerin dişleri kısa sürede sapsarı hale gelebiliyor. Sigara lekelerini çıkarmak için düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekiyor. Misvak gibi doğal beyazlatma etkisi sağlayan ürünler de tercih edilebiliyor.
Çileği ezerek ezilmiş çilekle dişleri fırçalamak fayda sağlıyor. Hekim tarafından önerilen diş beyazlatma ürünleri de bu süreçte kullanılabilir.
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ YAPTIRMAK GEREKİYOR
Yüzeydeki sararmaların yanı sıra diş taşı da kötü bir görüntüye yol açıyor. Bu nedenle diş taşı temizliğini belirli aralıklarla yaptırmak gerekiyor. Bakteri ve minerallerin birikmesi neticesinde diş taşları meydana geliyor.
Sarı ve kahverengi leke görünümünde olan diş taşları, diş hekimleri tarafından temizleniyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KARBONAT VE LİMON SUYU KARIŞIMI DA DİŞLERİ BEYAZLATIYOR
Dişleri beyazlatmak için limon suyu ve karbonat karışımı da kullanılabiliyor. Bir çay kaşığı karbonat ve birkaç damla limon suyu karıştırılıyor. Ardından karışım diş fırçası yardımıyla dişe sürülüyor. Ancak bu yöntem diş minesinde aşınma yapabiliyor.
Bu nedenle çok sık uygulanmamasında fayda bulunuyor. Yöntem bir gün arayla uygulanıyor. 7 uygulama sonunda iki hafta ara vermek gerekiyor. Ara verdikten sonra dişler hala sarıysa uygulamaya devam edilebilir.