Yaz aylarında havalar, insan vücudunun kaldıramayacağı kadar yüksek seviyelere ulaşıyor. Yaz aylarının gelmesi ile beraber birçok kişi kendini sokaklara atıyor. Dışarıda vakit geçirenler için güneş çarpması gibi riskler söz konusu oluyor.
Sıcak hava koşullarında beslenme, vücudun su ve mineral dengesini korumak ve sağlıklı kalmak için özellikle önemlidir. İşte sıcak hava koşullarında dikkat edilmesi gereken beslenme önerileri:
Su Tüketimi: Sıcak hava dehidrasyon riskini artırır, bu yüzden su tüketimine özellikle dikkat etmek önemlidir. Günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin.
Hafif ve Dengeli Öğünler: Sıcak havalarda sindirimi kolay, hafif ve dengeli öğünler tüketmek tercih edilir. Sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet, vücut sıcaklığını dengelemeye yardımcı olabilir.
Taze Meyve ve Sebzeler: Su içeriği yüksek olan meyve ve sebzeler, hem vücudun su ihtiyacını karşılar hem de vitamin ve mineral kaynağıdır. Karpuz, çilek, salatalık, domates gibi meyve ve sebzeler bu dönemde tüketilebilir.
Protein: Yağsız etler, balık, tavuk, yumurta ve baklagiller gibi protein kaynaklarına diyetinizde yer verin.
Tuz: Terlemeyle birlikte tuz kaybı da yaşanabilir. Ancak, tuz tüketimi kontrol altında tutulmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır. Yiyeceklere ek tuz yerine, tuz ihtiyacını doğal yollarla karşılamak daha sağlıklıdır.
Kafein ve Alkol: Bu içecekler idrar söktürücü etkisi nedeniyle vücutta su ve mineral kaybına yol açabilir. Bu yüzden sıcak havalarda tüketimlerini sınırlamak faydalı olabilir.
Dengeli Beslenme: Sıcak hava koşullarında da dengeli ve çeşitli beslenmeye devam edin. Karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağlar içeren bir diyet, enerji seviyelerinizi korumanıza yardımcı olur.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Su Dengesi Nedir? Susuzlukta ne olur?
Vücutta su dengesi, vücuttaki suyun alımı ve kaybı arasındaki dengeyi ifade eder. Vücut sıvılarının düzgün bir şekilde dengelenmesi, hücrelerin, dokuların ve organların düzgün çalışabilmesi için hayati öneme sahiptir. İnsan vücudu büyük ölçüde su ile oluşur ve bu nedenle su, yaşamsal fonksiyonları desteklemek için hayati öneme sahiptir.
Vücuttaki su dengesi genellikle böbrekler tarafından kontrol edilir. Böbrekler, vücuttan atılacak su miktarını ayarlayarak, vücuttaki su seviyelerini düzenlerler. Ayrıca, vücut sıcaklık denetimi, metabolik süreçler ve hücre fonksiyonları için su dengesi çok önemlidir.
Susuzluk durumu, vücudunuzun daha fazla sıvıya ihtiyaç duyduğunu gösterir. Bu, vücutta su eksikliği veya dehidrasyon durumunda meydana gelir. Dehidrasyon, vücudun kullanabileceğinden daha fazla sıvı kaybettiği bir durumdur.
Susuzluk belirtileri şunlar olabilir:
Ağız ve boğazda kuruluk
Susuzluk hissi
Az miktarda veya koyu renkli idrar
Halsizlik
Baş ağrısı
Karışık veya bulanık düşünme
Şiddetli dehidrasyon durumunda ise aşağıdaki belirtiler gözlenebilir:
Şiddetli baş ağrısı
Sersemlik veya bayılma
Hızlı kalp atışı
Kuru cilt
İdrar yapamama
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
BOL SU İÇMEK GEREKİYOR
Yaz aylarında güneşin ve sıcakların olumsuz etkilerini bertaraf etmek için beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Yaz aylarında yaşanan su kaybına bağlı olarak vücutta yer alan faydalı mineraller de kaybediliyor. Bunun yanı sıra bir de sağlıksız bir beslenme tarzı izlenirse vücudun göreceği zarar artıyor. Yaz aylarına özel bir beslenme programı ile olası sağlık sorunlarından korunmak mümkün oluyor.
Yaz aylarında sağlıklı bir şekilde beslenmek isteyenlerin bol bol su içmesi gerekiyor. Özellikle aşırı sıcakların olumsuz etkilerine karşı bol su içerek korunmak mümkün oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Rozelin Aslan, yaz aylarında meydana gelen su kaybını günlük 2,5 litre olarak tanımladı.
Aslan’a göre suyun yanı sıra meyve suyu, ayran, süt gibi içeceklerle de sıvı kaybı telafi ediliyor. Aşırı terlemeye bağlı olarak kişilerde halsizlik, yorgunluk, dolaşım sorunları ortaya çıkıyor. Sodyum kaybını telafi etmek için tuzlu ayran iyi geliyor. Potasyum eksikliğinin giderilmesi içinse sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermek gerekiyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
YAĞLI BESİNLER YEMEMEK GEREKİYOR
Aslan, yaz aylarında yağlı, şekerli besinleri tüketmenin rahatsızlık yarattığını ifade ediyor. Diyabetin önlenmesi için meyvelerin tek başına tüketilmemesi gerektiği ifade ediliyor. Meyve ile beraber yoğurt, ceviz gibi besinler tüketilebilir.
Aslan yağlı ve hamurlu yapıdaki gıdaların baş ağrısı ve tansiyon sorunu yarattığını belirtiyor. Kızartma yerine haşlama, buğulama gibi alternatif tüketim şekillerinin tercih edilmesi de Aslan’ın tavsiyeleri arasında bulunuyor. Bol sebze, salata ve meyve tüketimi ile vücut direnci daha fazla yükseliyor. Meyveler, tatlı yeme ihtiyacını da azaltıyor.