İyot, vücudun normal büyüme ve gelişmesi için gereken bir mineraldir. Vücutta doğal olarak bulunmaz, bu yüzden iyotu diyetimiz aracılığıyla almalıyız. İyot, özellikle deniz ürünleri, deniz yosması, süt ürünleri ve iyotla zenginleştirilmiş tuzda bulunur. İyot, tiroid hormonlarının üretimi için gereklidir.
İyot eksikliği Varsa O Hastalıklara Dikkat!
İyot eksikliği giderilmediği takdirde farklı hastalıkların meydana gelmesine sebep oluyor. İyot eksikliğinden kaynaklı olarak tiroit bezi büyümesi gibi farklı sorunlar ortaya çıkıyor. İyot eksikliğinin giderilmesi için beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. İyot, insan vücudu tarafından da üretilebiliyor.
İstanbul Cerrahi Hastanesinde görev yapan Uzm. Dr. Günel Musayeva iyot eksikliğinin yol açtığı hastalıklar konusunda bilgi verdi. Musayeva; besinlerde, toprak ve havada iyot bulunduğunu ifade etti. Musayeva; et, süt ve yumurta gibi besinlerde iyotun bulunduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra hormonlar tarafından da iyot üretildiğini ifade ediyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
GÜNLÜK NE KADAR İYOT ALINMALI?
Musayeva tarafından yapılan açıklamaya göre iyodun enerji üretimi noktasında önemli bir katkısı bulunuyor. Aynı zamanda vücut ısısını düzenliyor. İyot, sinir ve kemik dokusunun yapısı açısından katkı sağlıyor.
Musayeva, tiroit hormonunun düzenli olarak çlışması için bebeklerin 90 mcg iyot alması gerektiğini belirtiyor. 6-12 yaş arası çocuklarda 120 mcg günlük iyot alınması gerektiği belirtiliyor. Yetişkinlerin ise 150 mcg iyot alması tavsiye ediliyor. Gebelik halinde alınması gereken iyot miktarı 250 mcg olarak belirtiliyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
İYOT EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR?
Musayeva, iyot eksikliğinin pek çok hastalığa yol açtığını belirtiyor. Gelişimsel ve fonksiyonel hastalıklar görülebiliyor. Tiroit bezinin büyümesi neticesinde guatr görülebiliyor. İyot eksikliği az bir miktar olsa da guatr problemine yol açabiliyor.
İyot eksikliği halinde depresyon, unutkanlık, boyun bölgesinde şişkinlik gibi problemler görülebiliyor. Kilo artışı ve saç dökülmesi gibi sorunlar da yaşanabiliyor. Musayeva, kaya ve gurme tuzlarını önermediğini dile getirdi. Kabuklu deniz ürünleri, tuzlu suda yaşayan balıklar, süt ve et tüketimi ile eksiklik giderebiliyor.
İYOT EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR?
İyot, tiroid hormonlarının üretimi için gereklidir. Bu hormonlar, vücudun enerji kullanımını düzenler ve çocukların büyümesi ve gelişmesi için önemlidir.
İyot eksikliği, tiroid bezinin normal çalışmasını engelleyebilir ve bir dizi sağlık sorununa yol açabilir:
Guatr: Tiroid bezinin anormal büyümesi, iyot eksikliği nedeniyle olabilir. Bu, boğazda şişkinliğe neden olur ve yutma veya nefes alma zorluğu yaşanabilir.
Hipotiroidizm: İyot eksikliği, tiroid hormonlarının yeterli miktarda üretilmemesine neden olabilir. Bunun sonucunda, enerji seviyelerinde düşüş, kilo alımı, cilt ve saç değişiklikleri ve depresyon gibi belirtiler görülebilir.
Zeka geriliği: İyot eksikliği olan hamile kadınlarda, bebekte zeka geriliği ve gelişme bozuklukları görülebilir. İyot eksikliği, dünya çapında önlenebilir zeka geriliğinin en yaygın nedenidir.
Bu nedenle, iyot alımının yeterli olmasının sağlanması önemlidir. İyot eksikliği olan kişilerin diyetlerine iyotlu tuz veya iyot açısından zengin gıdalar eklemeleri genellikle önerilir.
Musayeva’ya göre gebelikte iyot eksikliği için folik asit ve multivitamin desteği alınması gerekiyor. Ancak hekim tavsiyesi olmadan bu desteklerin kullanılmaması gerekiyor. Gebe kadınlar, hamilelik sırasında doktor kontrollerini aksatmayarak kendilerinde iyot eksikliği olup olmadığını öğrenebilir.