Kavun, Cucurbitaceae familyasından Cucumis cinsine ait bir meyve türüdür. Kavun bitkisi genellikle sıcak iklimleri sever ve özellikle Akdeniz ikliminde yetişir. Meyvesi genellikle yaz aylarında olgunlaşır ve tüketilir.
Kavun meyvesi, yuvarlak veya oval şekilli olabilir ve kabuğu genellikle yeşil, sarı veya gri renkte olabilir. Kabuğun altındaki etli kısmı ise genellikle turuncu veya sarı renktedir ve oldukça tatlı ve su içerir. Kavunun içindeki çekirdekler genellikle yemekten çıkarılır.
Kavun, A, C ve B vitaminleri açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca potasyum, magnezyum ve lif bakımından da zengindir. Kavun, su içeriği yüksek olduğu için yaz aylarında serinletici bir meyve olarak tercih edilir.
Kavun, doğrudan meyve olarak yenilebileceği gibi salatalarda, smoothie'lerde ve çeşitli tatlılarda da kullanılabilir. Ayrıca kavun suyu da popüler bir içecek seçeneğidir. Bazı kültürlerde kavun, özellikle prosciutto gibi kürleşmiş etlerle birlikte servis edilir.
Kavun çekirdeği faydalarını duyan şaşkınlık yaşıyor:
Tatlı lezzeti, kokusu ile yaz aylarında kavun yemek, insanı mest eder. Kavun seçiminde dikkatli davranıldığı takdirde en lezzetli tada ulaşmak mümkün olur.
Kavunun pek çok faydası vardır. Kavun içerisinde yer alan vitaminler ve diğer bileşenler, sağlık açısından pek çok fayda sunar. Kavun yemek isteyenler, kavunu dilimledikten sonra çekirdeklerini çöpe atar. Ancak kavun çekirdeklerinin de pek çok faydası vardır. Bu nedenle kavun yemeden önce hemen çekirdekleri atmamalı ve saklamalısınız. Tavsiye edildiği biçimde çekirdekleri tüketirseniz faydalarından yararlanabilirsiniz.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KAVUN ÇEKİRDEKLERİNİN İÇERİSİNDE BULUNAN BİLEŞENLER
100 gram kavun çekirdeğinin içerisinde 15 gram karbonhidrat bulunur. Bunun yanı sıra çekirdeğin 28 gramı proteinden oluşur. 47 gram yağ da kavun çekirdeğinde bulunan bileşenlerden biridir.
Çekirdeğin içerisinde glutamik asit, triptofan ve arginin gibi farklı bileşenler bulunuyor. Çekirdeğin içerisinde lifler de bulunuyor. Öte yandan potasyum, magnezyum, selenyum ve çinko da kavun çekirdeğinde yer alıyor. Beta karoten, flavonoidler ve fenolik asit içeriği de kavun çekirdeğini daha faydalı hale getiriyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
KAVUN ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI
Kavun çekirdeğinin faydaları oldukça fazla olarak biliniyor. Kavun çekirdeğinin faydalarından biri ağrı kesici özelliği olarak biliniyor. Bunun yanı sıra iltihap önleyici özelliği de kavun çekirdeğini faydalı hale getiriyor.
Gallik ve vanilik asitler sayesinde kavun çekirdeği ağrı kesici bir özellik kazanıyor. Kavun çekirdeğinin antimikrobiyal özelliği bulunuyor. Kavun çekirdeğinden elde edilen yağlar, antibakteriyel etki gösteriyor. Çekirdekler, doğal antibiyotik etkisi de gösteriyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Kavun çekirdeği, antioksidan etki de gösteriyor. Kavun çekirdeğinin içerisinde bulunan bileşenler, oksidatif strese karşı iyi geliyor. Vücutta bulunan serbest radikalleri temizliyor. Kavun çekirdeği üzerine yapılan çalışmalar, kansere karşı da faydalı olabilecek özellikler olduğunu gösteriyor. Kavun çekirdeği, bağırsak hareketlerini düzenliyor. Aynı zamanda tansiyonun dengelenmesi noktasında fayda sağlıyor. Bu faydaları elde etmek için kavun çekirdeklerini tamamen ayıklamadan kavun yemek yeterli oluyor.