Dut, Morus cinsine ait bir ağaç türü ve bu ağaçların meyveleridir. Dut ağaçları dünya genelinde ılıman ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak bulunur. Dut meyvesi, genellikle yaz aylarında olgunlaşır ve çeşitli renklerde olabilir; beyaz, pembe, kırmızı ve koyu mor.
Dut meyvesi, yüksek miktarda C vitamini, K vitamini, lif, demir, kalsiyum ve antioksidanlar içerir. Bu özellikleri sayesinde, genel sağlık ve bağışıklık sistemi desteklemeye yardımcı olur.
Dut ağacı, ipekböceği yetiştiriciliğinde önemli bir rol oynar çünkü ipekböcekleri sadece dut yapraklarıyla beslenir.
Dut meyvesi taze olarak tüketilebilir, dut suyu, reçel, marmelat, pasta ve kek yapımında kullanılabilir. Aynı zamanda dut kurusu da oldukça popüler bir atıştırmalıktır.
Dut Seçerken Dikkat: Doğru Dut Günlük Demir İhtiyacının Yüzde 30’unu Karşılıyor!
Son derece faydalı olan meyveleri düzenli ve dengeli tüketmek gerektiğini söyleyen uzmanlar, meyvelerin arttığı yaz aylarında uyarılarını yinelemeye başladı. Bu kapsamda son derece faydalı bir meyve olan dutun da mevsimi geldi. C, A ve K vitamin deposudur.
Dut, içerdiği besin değerleri ve özellikleri nedeniyle birçok sağlık sorunu üzerinde olumlu etkileri olan bir meyvedir. Ancak, herhangi bir hastalığın tedavisinde ana tedavi olarak kullanılamaz. İşte dutun sağlık üzerindeki olası faydaları:
Sindirim sağlığı: Dut, yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. Lif, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olarak kabızlığı önler.
Kilo kontrolü: Dutlar, düşük kalorili ve yüksek lifli bir meyve olduğu için kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
Kalp sağlığı: Dutlar, kalp-damar sağlığını destekleyen antioksidanlar ve besinler içerir.
Bağışıklık sistemi: Dut, C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.
Kan şekeri kontrolü: Dutlar, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir, bu da tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Kemik sağlığı: Dutlar, kemik sağlığını destekleyen kalsiyum, demir ve K vitamini içerir.
Cilt sağlığı: Antioksidan ve C vitamini açısından zengin olan dut, cilt sağlığını iyileştirebilir ve yaşlanma belirtilerini azaltabilir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Beta karoten, alfa karoten, lif, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve yüksek antioksidanlar içeren ve bu sayede vücudu birçok açıdan koruyan dutun düzenli tüketilmesini öneren Vildan Çelik, dutun faydalarına ilişki bilgiler verdikten sonra doğru dut seçimine ilişkin konuştu. Çelik, aynı zamanda dutun vücutta karşıladığı değerlere de dikkat çekti. Peki dutun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Dut seçerken neye dikkat etmek gerekir? İşte dut seçerken dikkat edilmesi gerekenler…
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“KANSERE KARŞI KORUYUCU ETKİYE SAHİPTİR”
Dut için, “Gençlik etkisi sağlıyor, kanserden koruyor” diyen Vildan Çelik, dutun faydalarına ilişkin gerçekleştirdiği açıklama kapsamında; “Dut, hem çözünür hem de çözünmez lif için ideal bir kaynaktır. Çözünür lif, kan şekerini kontrol etmeye ve zararlı kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olurken, çözünmeyen lif sağlıklı bir sindirim sistemi için gereklidir” ifadelerini kullandı. 1 porsiyon dutun günlük lif ihtiyacının yüzde 20’sini, günlük demir ihtiyacının ise yüzde 30’unu karşıladığını söyleyen Çelik, dutun faydalarını şu şekilde sıraladı:
“Dut antosiyaninden zengin iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antosiyanin anti-inflamatuar etkisi ile ağrıyı azaltıcı ve iyileştiricidir. İçeriğindeki resveratrol ile anti-aging kaynağıdır. Yapılan çalışmalar, resveratrolün kan basıncını düşürdüğünü ve kalp hastalığı riskini azaltabildiğini göstermektedir. Antioksidandan bu kadar zengin bir meyve aynı zamanda serbest radikallerle savaşan kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye de sahiptir.”
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
“AŞIRI YUMUŞAMAMIŞ DUTLAR SEÇİLMELİDİR”
Dutun faydalarının ardından dut seçerken dikkat edilmesi gerekenlere değinen Vildan Çelik, “Beyaz dut; kırmızı ve karaduttan meyve olarak farklıdır. Yaprakları, tomurcuğu ve hatta lezzetleri de farklılık göstermektedir. Dut meyvesinin 20’ye yakın türü vardır ve en bilinenleri, kırmızı ve beyaz duttur. Besin değeri açısından benzer olmakla birlikte içeriklerindeki etkin maddeler farklılık gösterebilmektedir” bilgisini verdi. Adından dut üzerinde olabilecek mikrobik canlılara dikkat çeken Çelik, “Özellikle beyaz dutun kanda yüksek mikrop oranının düşürülmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Kırmızı dutun ise yorgunluğa iyi gelen özelliği öne çıkmaktadır. Dut seçerken ezilmiş ve çürümüş olanlar tercih edilmemelidir. Mutlaka lezzetine bakıp, aşırı yumuşamamış dutlar seçilmelidir” uyarısında bulundu.